NVE-direktør Per Sanderud
NVE vil gjøre det enklere å satse på solenergi
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil ta grep som gjør det enklere for nordmenn å satse på solenergi hjemme. El-sertifikatgebyret skal under lupen og det blir lettere å levere energioverskudd fra privatboliger til nettet.
Det vil NVE varsle i et høringsdokument som skal ut i løpet av våren.
NVE-direktør Per Sanderud sier til Byggeindustrien at dokumentet vil inneholde flere forslag som vil gjøre det enklere for private husholdninger å investere i solenergi.
– Vi har et teknologinøytralt regime, og jeg er ikke for en sterk subsidiering av enkeltteknologier slik de har gjort i Tyskland. Men jeg er opptatt av at småskalaproduksjon ikke diskrimineres, og vi ønsker derfor å gjøre det mindre komplisert for private husholdninger som ønsker å satse på småskalaproduksjon av solenergi, sier Per Sanderud.
Men selv uten tung subsidiering av typen som har løftet solenergisatsingen i Tyskland opp i verdenstoppen, kan det bli både billigere og mindre tidkrevende å investere i egne solenergianlegg for de som vil produsere strøm på hjemmebane.
Gebyrkutt
NVE vil blant annet se nærmere på elsertifikat-gebyret som nye strømprodusenter må betale for å være med i elsertifikat-ordningen.
– Selv om gebyret på 15.000 kroner for de minste produsentene ikke er priset veldig høyt, ser vi at en slik sum kan være dråpen som får folk til å styre unna en mulig investering, sier Sanderud.
– Kan det være aktuelt å fjerne gebyret helt for småskalaprodusentene?
– Vi vil vurdere det, men det kan være noen fordeler med å ha en minimumspris for å luke bort useriøse produsenter. Dessuten snakker vi her om et administrativt gebyr, og arbeidsmengden for oss er ikke nødvendigvis mye mindre selv om prosjektene er små, sier Sanderud.
NVE ønsker at de aller minste produsentene skal få et enklere møte med byråkratiet.
– Vi ønsker blant annet å forenkle kravene til måling for private småskalaprodusenter. Vi ønsker å endre regelverket slik at det blir tilstrekkelig å ha en måler, slik at en ikke trenger en egen måler for produksjonen slik regelverket er i dag. Da slipper småskalaprodusentene blant annet el-avgift og moms på det den kraften som de selv produserer og bruker opp internt før den selges ut på nettet, forklarer Sanderud.
Lettere å levere til nettet
NVE varsler at det skal bli enklere for småskalaprodusenter å levere overskuddsenergien sin til nettet. Det vil også bli foreslått at slike ”plusskunder” skal slippe å søke konsesjon for å produsere kraft, og at de slipper å betale innmatingstariff for kraften de produserer.
– Vi legger opp til at plusskunden selv inngår avtale med en kraftleverandør som både selger kraft til plusskunden og kjøper overskuddskraften.
– Hvor vil da grensen gå for når du er konsesjonspliktig og når du ikke er det?
– Den enkle filosofien er at husholdninger som i hovedsak produserer til eget hus, inkludert plusshus, ikke trenger konsesjon. sier Sanderud.
Positivt, mener Norsk Solenergiforening
Norsk Solenergiforening er fornøyd med signalene som kommer fra NVE-direktøren.
– Det er positivt at NVE vil forenkle prosessene for de som vil selge strøm fra solceller til nettet. Solceller kan bidra med å nå Norges mål om mindre tilført energi til byggsektoren, og det er økende interesse for denne energikilden. For at huseiere og byggherrer skal kunne bidra trengs det enklere regelverk og bedre rammebetingelser, mener generalsekretær Åse Lekang Sørensen i Norsk Solenergiforening.
De mener NVE kan bidra til et solenergiløft gjennom å forbedre dagens plusskundeordning, samt gjør det mulig for solkraftprodusenter å få el-sertifikater. De mener det ikke er nok bare å redusere gebyret 15 000 kroner.
– Dette bør være gebyrfritt i Norge - slik det er for solkraftprodusentene i Sverige. I tillegg til NVE bør Enova nå komme på banen. Norge er et av veldig få land hvor det ikke finnes støtteordninger for solceller. Ved å gi solceller bedre rammebetingelser i en periode vil markedet øke, og prisene reduseres, mener Sørensen.