Fant opp nytt pepperkakehus

En norsk oppfinnelse kan revolusjonere husbyggingen denne julen. (Se video)

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Sivilingeniør Andreas Blom-Bakke har brukt fire år på å komme fram til den nye måten å bygge pepperkakehus på. I stedet for at vegger og tak limes sammen med knekk, skjæres de ut i spesielle former og hektes i hverandre etter steking (se video nederst).

– Jeg husker hvordan pepperkakehusbygging kunne arte seg da vi var små, med en far som brant seg på fingrene på den glovarme knekken. Da huset endelig skulle spises, kunne det smake ganske vondt av brent sukker og knekksøl, sier Blom-Bakke.

Da han skulle lage jul selv for datteren, kom tanken om at byggeteknikken kanskje kunne forbedres.

– Jeg har holdt på med pepperkakeprosjektet hver jul siden 2006, men det var først da jeg kjøpte en 3D-printer i sommer at det ble fart i sakene, sier han.

En 3D-printer kan for eksempel gjenskape kaffekoppen din, i plast. Oppfinneren lagde seg noen former til pepperkakehusbygging.

– Genial løsning
Ideutviklingen var ment kun for hjemmebruk, men er nå blitt business. Oppfinnelsen er patentert. Og da Jernia-kjeden meldte sin interesse, var det forsvarlig å starte industrialisering av patentet.

– Blom-Bakkes byggesett er en genial løsning på noe mange strever med, brente fingre og smak av brent sukker. Mange har tradisjon med å lage pepperkakehus, og nå har vi en løsning som gjør det enda morsommere å lage hus, sier kategorisjef Marianne Løken i Jernia.

Formene er laget av matsikker plast. De støpes og pakkes på Sætre i Hurum.

– Egenproduserte pepperkakehus smaker bedre enn ferdigkjøpt. De har mere sjarm også, sier Løken.

Byggesettet med formene i koster 99 kroner.

– Siden huset ikke er limt sammen med knekk, kan det lønne seg å foreta pyntingen av huset før det settes sammen. Det kan jo inspirere til enda mer utfoldelse hos barna siden de da kommer bedre til, sier kategorisjefen i Jernia.

Sånn gjør du:
1) Kjevle ut i tre deler pepperkakedeig, cirka 3 millimeter tykke.

2) Legg dem på plate med bakepapir. Skjær ut vegger, tak og andre deler med formene. (Prikk tett med gaffel.)

3) Stek i 2-3 minutter til kakene er ferdig hevet.

4) Viktig: Ta ut kakene og skjær vekk overflødig deig med formene.

5) Stek i ytterligere 5-8 minutter, eller til kakene har fått en gyllen farge.

6) Avkjøl. Bygg.

Powered by Labrador CMS