Anbefaler myggnett i loppekassen på hytta

Når temperaturene stiger, våkner fugleloppene til liv i norske hytter. Folkehelseinstituttet råder hytteeiere til å ta i bruk myggnett for å unngå å bli bitt.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Våren, og spesielt påskeferien, er høytid for loppebitt, ifølge Folkehelseinstituttet. Da våkner fugleloppene til liv etter å ha overvintret i en kokong – og er klare til å ta spranget fra fuglereiret over på et vertsdyr. Bommer de på vertsdyret, lander de på bakken, og hopper på et vertsdyr derfra. I tillegg til at man kan få loppene på seg ved å være ute, kan kjæledyr ta dem med seg inn.

Kløende bitt
Noen opplever å bli bitt av fuglelopper på hytta hvert eneste år. Ofte følger loppene med oppi senga – med det resultatet at man våkner med et stort antall kløende prikker på kroppen.

For å unngå bitt, anbefaler Folkehelseinstituttet at man sover under myggnett impregnert med insektmiddel. Det har liten hensikt å sprøyte soverommet med insektmidler, fordi fugleloppa ikke tåler oppvarmet innendørsklima i mer enn 1-2 uker.

Det lille insektet foretrekker å sitte tildekket når det spiser. Det er grunnen til at man ofte oppdager bitt i linningene der klær og sokker strammer. Kvinner og barn er ekstra utsatt, mest sannsynlig fordi de har tynnere hud enn menn. Det er også stor forskjell på hvordan man reagerer når man først blir bitt. Noen merker lite til bittene, mens andre får store merker og kløe over lengre tid.

Slik fjernes de
For å bli kvitt loppene bør man finne fjorårets fuglereir og fjerne det. Dette gjøres på følgende måte:

* Sprøyt med insektmiddel i sprayboks på reirstedet før og etter fjerningen, og på gulvet eller bakken under reiret.

* Årets nye fuglereir fjernes helst 2-3 uker etter at ungene er fløyet. Da er det minst lopper. Bruk regntøy slik at loppene preller av og ikke kryper inn i genseren, og ta reiret direkte i en plastpose. Plastposen må destrueres slik at loppene drepes.

* Fugleloppa tørker inn og dør uten å kunne formere seg i bolighus. I uoppvarmede hytter derimot overlever den lengre. Innendørs kan den fjernes ved å støvsuge, eller å riste tøy med lopper på.

Powered by Labrador CMS