Unngå frostskader

Manglende frostsikring kan medføre store skader på hytta. Enkelte har kommet til stålis på gulvet og fått deler av hytta ødelagt.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

For å unngå slike hendelser vinterstid, har familien Eik-Nes installert hyttami.no med varmestyring, alarm og frostsikring. – Vi har til enhver tid full kontroll med temperaturen på hytta, sier Sturla Eik-Nes i Trondheim.

Familien Eik-Nes har hytta i Grytdalen som er et fantastisk naturområde 12 kilometer nord for Oppdal. Det er avsidesliggende og med sine majestetiske fjell og daler skaper det en særegen atmosfære. Her har familien sitt tilholdssted og kan slappe av fra hverdagens stress og mas.

Frostsikring
Eik-Nes har installert hyttami.no fra DEFA Services som bl.a. en sikkerhet mot frostskader.

– I tiden november til januar er vi ikke på hytta. Da lar jeg hytta ”fryse ned”, og benytter kun varme til frostsikring i to baderom. Oppvaskmaskinen er frostsikret med varmekabel som er montert på en metallplate på gulvet. Kabelen styres av en temperaturføler på 5 grader som er forhåndsdefinert på hyttami.no. Mellom badene er det installert et tykt plastrør (kulvert) som går under hytta og inneholder rør for varmt og kaldt vann. Det er avgjørende at temperaturen i kulverten alltid er over 0 grader. Fryser det kan det medføre vannlekkasje og oversvømmelse. I plastrøret er det en varmekabel som styres av en utetemperaturføler. Når temperaturen faller til +1 grad slås varmekabelen i røret på slik at den er frostfri. Uten denne løsningen hadde alternativet vært påslåtte panelovner hele året for å holde temperaturen over frysepunktet. Resultatet ville blitt høyt effektforbruk og mye administrasjon.

Sparer strøm
Installasjon av varmekabler under oppvaskemaskin og i rør er utført av autorisert elektriker. Monteringen er enkel og medfører minimale kostnader. – På dager uten frost slår anlegget seg av og forbruker ikke strøm, sier Eik-Nes. Han er opptatt av å spare energi. – Hadde alle hytter i Norge montert et tilsvarende system ville det medført energibesparelser på mange millioner kWh.

Styring over Internet
Varmestyringen består av en sentralenhet som monteres på veggen. I tillegg er det plassert en styringsenhet på hver varmekilde. Dette er en liten boks som plugges inn i stikkontakten. Her kan det settes inn temperaturføler. – Sentralenheten avleses og innstilles på mitt område på Hyttami.no. Hvor som helst i verden kan jeg logge meg på og overvåke eller styre temperaturen. Det samme kan gjøres med mobiltelefon. Det er for eksempel mulig å sende ”all on” eller ”all off” hvis en ønsker å slå på eller av komforttemperaturen. Sentralenheten kommuniserer over GSM og Internett men krever ikke bredbåndstilknytning. Internt kommuniserer sentralenheten i hytta med styringsenhetene via radiobølger, sier Eik-Nes. Han har 11 styringsenheter i tre bygninger som kommuniserer med sentralenheten i hovedhytta. - I den tiden av året jeg bruker hytta har jeg sparetemperatur på 5 grader i kjøkken, stue og bad.

Strømbrudd
– Sentralenheten er utstyrt med batteri-back-up som overtar strømforsyningen hvis nettspenningen blir borte. Da mottar jeg status på sms og e-post, sier Eik-Nes. Han forteller at batteripakken har en levetid på to til tre dager. – Dermed kan jeg overvåke temperaturen og aksjonere før vannet fryser. Går strømmen er den normalt tilbake i løpet av 4-5 timer. Er jeg utenlands har jeg mulighet til å skaffe hjelp slik at hytta blir oppvarmet med en annen varmekilde før temperaturen faller under kritisk nivå. Når strømmen kommer tilbake får jeg ny sms som forteller at nettspenningen er tilbake, sier Eik Nes.

Innbruddsalarm
Det er også installert alarmsystem i hytta med følere som registrerer den minste bevegelse. – Ved innbrudd mottar jeg sms og e-post om at alarmen er utløst. Er vinduer knust eller en dør står åpen, kan jeg aksjonere for å begrense skaden, sier Eik-Nes. – Årlig betaler jeg kr 700,- for tjenesten Hyttami.no. For det har jeg innbruddsalarm, varmestyring og frostsikring. Dette er vel anvendte penger, mener han.

Temperaturovervåking
– Jeg har hatt stor glede av flere funksjoner i forbindelse med temperaturstyring. Den ene er å slå på og av komforttemperaturen. Det er også mulig å legge inn tidspunkter i tabeller slik at varmen reguleres frem i tid. En annen funksjon er temperaturovervåking. I kalde perioder er jeg ofte innom min side for å sikre at temperaturen er på ønsket nivå. Når spare- og komforttemperaturen er definert på hyttami.no settes temperaturen opp eller ned med noen få tastetrykk på PC’en. Samme operasjon kan gjøres med sms. Faller sparetemperaturen under nedre grense sender systemet en sms til et forhåndsdefinert telefonnummer. Det kan legges inn flere nummer som mottar samme melding i tillegg til utvalgte mailadresser.

Enkel å tilpasse
– Før jeg gikk til anskaffelse av temperaturstyring på hytta, undersøkte jeg hva som fantes av løsninger på markedet. Konklusjonen var at Hyttami.no var enklest å tilpasse mitt behov. Derfor kan jeg anbefale løsningen fra DEFA Services til alle andre hytteeiere. Løsningen er godt dokumentert på nettet og brukerveiledningen er enkel å forstå. Ved gjennomlesning får en tilstrekkelig kunnskap til å skreddersy systemet for eget behov og endre det etter bruksmønster. Det er enkelt å endre forutsetningene for å senke eller øke spare- eller komforttemperaturen, avslutter Eik-Nes.

Professor i fostermedisin
Til daglig er Sturla Eik-Nes professor i fostermedisin på St. Olav Hospital i Trondheim. Han er gynekolog og har hele sitt yrkesaktive liv arbeidet med ultralyd og fosterdiagnostikk. Han etablerte Nasjonalt senter for fostermedisin i 1990, sier han.

– I dag er vi et team på ca 30 personer som forsker og behandler foster med ultralyd som vårt viktigste hjelpemiddel. Vi er et av to ultralydsenter i verden som har et tett samarbeid med WHO. Ett av våre oppdrag er å tilrettelegge for bruk av ultralyd i utviklingsland. Ultralyd er den beste teknikken til å fremskaffe bilder av menneskelig vev slik at vi kan diagnostisere sykdom hos fosteret. WHO mener derfor det er viktig med opplæring av helsepersonell i utviklingsland i bruk av ultralyd. Vårt hovedfokus er nå Afrika, sier han.

Powered by Labrador CMS