Start sneglejakten tidlig

Etter en mild vinter vil hagene snart myldre av små brunskogsnegl, også kalt iberiaskogsnegl. I fjor høst la hver voksne snegl inntil 400 egg.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Overlevelsen i vinter bør ha vært bedre enn de to foregående vintrene. Det var lite kulde og noe snø, noe som gjør at flere små snegler overlever, sier professor og snegleekspert Arild Andersen ved Bioforsk.

Voksne snegler legger egg i august og september, og det er avkommet, de små sneglene, som nå vil dukke opp i hagene.

– Snegler er tvekjønnet, det vil si at alle snegler legger egg. Forskning viser at hver snegl legger inntil 400 egg, før de selv dør på høsten, sier Arild Andersen.

Start tidlig
I løpet av sommeren vokser de små sneglene seg store, parer seg og legger egg. I løpet av noen år kan bestanden øke mye, ifølge Bioforsk.

Derfor er det viktig å starte bekjempelse av brunskogsnegl så fort man ser dem.

– Vi mener det beste er å legge ut åte i hagen nå på forsommeren. SmartBayt er en granulert åte med jernsulfat, som gir de unge sneglene en falsk metthetsfølelse. De søker ned i jorda, slik at hageeiere slipper å se de døde sneglene, sier salgssjef Peter Hjuler i Bayer Garden.

Åten er en skånsom måte å kvitte seg med sneglene på, og det er viktig å spre middelet fra forsommeren og fremover de neste ukene dersom man ser brunskogsnegl.

– Noen tror SmartBayt ikke virker fordi det stadig dukker opp nye snegler, men det skyldes at bestanden er stor, så dette er en tidkrevende men viktig bekjempelse som krever tålmodighet, sier Hjuler.

Det er kommet flere sneglemidler med jernsulfat i handelen de siste par årene til god hjelp for plagede hageeiere. SmartBayt er regnfast i inntil fire uker, og har derfor god effekt uansett vær.

Ødelegger hagegleden
Sneglene trenger fuktighet for å overleve både sommer og vinter. Det betyr at de liker seg godt i komposthauger og i fuktige hager. De trives dårlig i lyse, åpne og luftige hager.

Snegler mister mye vann gjennom slimet og er derfor avhengige av jevn tilgang på fuktighet. Lange tørkeperioder kan ta knekken på en stor del av bestanden.

– Men når vi vet at en snegl kan legge flere hundre egg på ettersommeren, skal det ikke mange til før bestanden igjen er stor, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Brunskogsnegl er blitt en plage for hageeiere over store deler av landet.

– Oppspiste blomster og slim i gresset kan ødelegge mye av gleden ved å være i hagen. Det er ikke mye hageglede ved å måtte plukke og avlive slimete snegler i ukesvis, mener Hjuler.

Ikke alle avlivningsmetodene er humane, og Bioforsk anbefaler for eksempel ikke å legge snegler i salmiakkvann eller saltlake.

– Å klippe opp, koke eller fryse ned sneglene, som er anbefalte avlivningsmetoder, er nok også noe de aller fleste helst vil slippe, mener Peter Hjuler i Bayer Garden.

Powered by Labrador CMS