Lesernes hagespørsmål har strømmet inn i hele år, og det kommer daglig inn nye spørsmål. Det er fortsatt stor pågang selv om hagesesongen har skiftet til et roligere gir.
Spørsmål og svar-basen er søkbar. Dersom du lurer på noe innenfor et bestemt tema, for eksempel beskjæring eller tuja, får du opp alle spørsmål og svar som er publisert om dette temaet.
Vi har spurt hageekspert Marit Næss hva leserne er opptatt av akkurat nå, på hagefronten:
− Det er faktisk fortsatt mange som sender inn spørsmål om problemstillinger som har kommet opp i løpet av sommeren, sier Næss og forteller at spørsmålene til en viss grad påvirkes av årstid og sesong:
−I det siste har det også kommet en god del forespørsler om sopp, råte og skadedyr, og det er typisk for høsten, sier hun.
Næss er forøvrig overrasket over at det ikke er flere som har spørsmål om løkplanting nå som høsten er over oss.
Går hagefolket i dvale om høsten?
− Ja, jeg tror nordmenn er sesongtenkere. Jeg skulle gjerne sett at de tenkte hage litt lenger frem, sier Næss og forteller: For 3-4 år siden, da snøen lot vente på seg, ble jeg veldig overrasket. Da ringte folk og ville ha hagerådgivning til langt uti desember!
Hun har tidligere prøvd å arrangere høstkurs i hageplanlegging, men interessen har ikke vært stor nok. − Jeg tror at når høsten er over oss, blir nordmenn fokusert på høstferie, innekos, klargjøring av fjellhytter og nedlegging av sommerhus, peis, stearinlys, advent og jul, sier hageeksperten.
Næss mener at vi i mye større grad kan bruke de mørkeste høst- og vintermånedene til å planlegge for neste hagesesong.
Et ledd i det, kan være å hente informasjon og inspirasjon fra den rikholdige spørsmål og svar-basen som ligger på www.hage.no.
Få tips og råd fra andres hagespørsmål
Skal du så plen til våren, kjøpe ferdigplen eller plante hekk? Eller kanskje du drømmer om å anlegge et frodig staudbed og trenger tips til hva du skal plante? Du finner svar på dette og mye mer i vår base.
Så hopp i det og ta et dykdykk blant alle hagespørsmålene. Det kan være en fin forberedelse til neste års sesong!
Her bringer vi noen eksempler på spørsmål og svar fra hage.no’s hagespalte:
Felle stor bjørk
Jeg har en stor bjørk som vokser tett inntil huset. Den er vakker, men tar mye sol og tetter til takrennene, så nå må den dessverre bort. I den forbindelse har jeg to spørsmål:
1. Når er det beste tidspunktet for å felle treet? Vurderer selv oktober.
2. Er redd det kan bli vått i hagen etterpå, er det noen busker som kan kompensere for bortfallet av den tørste bjørka?
Svar: En stor bjerk konsumerer utrolig mye vann, så jeg vil tro at mange av de gjenstående planter vil få mye bedre tilgang på vann etter at du har fjernet bjerken.
På våren stiger sevjen i bjerken og hvis du tar det da, vil det sannsynligvis blø ihjel. Skjer det, vil du muligens slippe at det kommer nye rotskudd.
Hvis du tar treet i oktober, vil du slippe sevjeproblemet, men du vil sannsynligvis oppleve at det vil komme nye rotskudd etter hvert. Dette unngår du selvfølgelig hvis du bestiller stubbefresing.
Jeg vet ikke hvor du bor og dermed ikke din herdighetsgrad, men den mest tørste busken du kan plante er Gulbambus. Etter den kan du også godt tenke en busker som Kornell, Krossved, Vier og Rynkerose.
Hvis du mener det vil bli mye vann, hvorfor ikke tenke tanken om å lage en liten dam med f eks Iris og andre vakre planter rundt?
Håper dette ga deg svar på dine spørsmål. Lykke til med fellingen!
Har regnet ødelagt tujahekken?
Vi plantet ned ett stort parti i mai med tuja smaragd på 2 meter. Jorden er en blanding med pukk nederst, med jord rundt plantene og ca en halv meter ned, før pukk kommer.
Da vi plantet disse hadde vi kukompost i hvert hull, samt på toppen etterpå. Likevel har plantene blitt brune og er ikke som jeg forventet − grønne og fine.
Hva kan jeg gjøre for å prøve få de til å trives bedre?
Det har vært ett utrolig til drittvær her i en lengre periode med regn, regn og atter regn ....kan dette være forklaringen?
Svar: Det kan være flere årsaker til at tujaene dine ikke trives. De kan ha fått for mye gjødsel da du plantet dem.
Tuja er planter som trives i middels næringsrik jord og kan få gjødelssjokk. Det høres for meg ut som om dette kan være den mest plausible forklaringen.
En annen årsak kan være at det er for lite jord. Hvis røttene etter hvert har vokst seg store og ut av jordmengden dere ga de ved planting, så kommer de ut i pukklaget, som verken inneholder vann eller næring. Da vil de visne av nærings- og vannmangel. Regnværet er nok ikke noen årsak.
Hvis trærne står til å reddes, tror jeg du skal passe på at de får bedre forhold å stå i - hvis mulig. Og husk; denne gangen skal du IKKE gi gjødsel, men alminnelig sandblandet hagejord. Husk også å passe på at jorden ikke forsvinner ut mellom steiner - ved å bruke en tynn duk.
Klippe lavendel nå eller til våren?
Skal jeg klippe lavendelplanten helt ned? Eventuelt når skal det gjøres: Nå eller på våren?
Svar: Jeg vil anbefale deg å vente til våren, med mindre plantene er blitt veldig høye. Da kan du ta dem litt ned nå, og resten til våren. Grunnen til at det er best å klippe på våren, er fordi du da ser hvor mye de eventuelt er frosset tilbake i løpet av vinteren. Når du tar vårklippen, går du rett under der det er frosset og lar dette være det nye utgangspunktet for vårens videre vekst.
Hvis du føler at lavendelbuskene dine er blitt tynne og skrantne ved bakkenivå, kan du godt klippe dem godt ned om våren, slik at de blir mer lubne ved ny vekst.
Send inn ditt hagespørsmål her.
Les også Nyttige tips for høsthagen
Les også artikkel om Finn Schjøll: − La hagesesongen vare hele året