Folkets hus i Sauda. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
Storsalen i Folkets hus. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
Selv om maleriene ikke er fra byggeåret, er de også med i fredningen som en viktig del av byggets historie. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren.
Folkets hus har bevart mye av det opprinnelig uttrykket og løsninger, også i detaljene. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren
Andreaskors på dørene. Foto: Trond Isaksen, Riksantikvaren.

Folkets hus i Sauda er fredet

Folkets hus er ett av flere bygg arkitekt Gustav Helland tegnet i industribygda Sauda, og riksantikvar Hanna Geiran kaller det «en fortelling om fellesskap før og nå».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Denne historien er det verdt å ta vare på for fremtiden, og det gjør vi ved å frede bygget, sier Geiran i en pressemelding.

Formålet med fredningen er å bevare den arkitektoniske og kulturhistoriske verdien til Folkets hus i Sauda, som et kulturminne av lokal, regional og nasjonal verdi, heter det i meldingen.

Tomta til det som senere skulle bli Folkets hus ble i sin tid gitt av smelteverket, som også betalte for arkitekttegningene. Etter omfattende dugnadsinnsats av arbeiderne stod huset ferdig i 1931, og fra begynnelsen av var det også eid av Sauda Fabrikkarbeiderforening. I dag eies huset av et ideelt aksjeselskap og fungerer som kommunens kulturhus.

Rogaland fylkeskommunes seksjonssjef Kate I. J. Syvertsen kaller bygget for «en perle i Rogaland»:

– Da kommunen valgte å satse på Folkets hus som sitt kulturhus stilte lokale krefter opp på dugnad, og det ble et godt samarbeid om en riktig og kvalitetsmessig god restaurering. Vi er imponerte over resultatet og stolte av samarbeidet som ligger til grunn for at bygningen nå er i god stand, sier hun i pressemeldingen.

Ifølge Riksantikvaren har Folkets hus bevart mye av opprinnelig uttrykk og løsninger.

– Det har innslag av både nyklassisisme og funksjonalismen som gjorde seg gjeldende i Norge på 1930-tallet. Både arkitekturen og materialvalget viser hvilke ressurser som ble lagt i bygninger knyttet til industrien på første halvdel av 1900-tallet.

I 1953 fikk storsalen store veggmalerier på hver sin side av sceneåpningen og på gallerifronten. Maleriene er utført av Ragnvald Eikeland og Håkon Landa. Maleriene har symbolske motiver knyttet til arbeiderbevegelsen, og selv om maleriene ikke er fra byggeåret, er de også med i fredningen som en viktig del av byggets historie, fremgår det av meldingen.

Powered by Labrador CMS