Sveinung Skule, direktør i Direktorat for høyere utdanning og kompetanse. Foto: Hk-dir.
Sveinung Skule, direktør i Direktorat for høyere utdanning og kompetanse.

Flere søker seg til fagskolene, med teknologiske fag på topp

Ferske tall fra Samordna opptak viser at det er nesten 2.300 flere søkere til fagskolene enn i fjor, og det er utlyst nesten 12 prosent flere studieplasser.

Publisert Sist oppdatert

I rene tall er det 15.742 søkere til fagskolene som er med i Samordna opptak – det vil si litt under halvparten av fagskolene. I fjor var det 13.453 søkere. Det er lyst ut 14.287 studieplasser gjennom Samordna opptak, mot 12.786 i fjor.

Flest søkere har utdanningsområdene «teknologiske fag» og «helsefag» på førsteplass. Innenfor teknologiske fag, som har 9.221 søkere, finner vi bygg og anlegg, teknikk, elektro, maritim og petroleum, samt en stor sekkepost som kalles «annet» - hvor vi blant annet finner lokførerutdanning og brann, redning og samfunnssikkerhet

Direktør i Direktorat for høyere utdanning og kompetanse, Sveinung Skule, uttaler seg om tallene i en pressemelding fra regjeringen:

– Årets søkertall er gode. Tallene gir oss verdifull innsikt i søkernes interesser og ønsker. Vi ser også at institusjonene vidareutvikler utdanningstilbudene sine. De tilbyr både nye fagkombinasjoner og flere fleksible studium, og begge deler tiltrekker mange søkere, sier Sveinung Skule.

Samordna opptak melder at nær én av fire søkere til teknologiske fag har valgt bygg og anlegg som førsteprioritet, mens én av fem har valgt elektro.

Utviklingen går ellers i retning av flere nett- og/ eller samlingsbaserte studier, samtidig som det er mange om beinet ved noen av de stedsbaserte studiene, skriver Samordna opptak på sine nettsider:

«Utviklingen i førstevalgssøkere til henholdsvis nett- og/ eller samlingsbaserte studier og til stedsbaserte studier skiller seg ut fra utviklingen i planlagte studieplasser. Med 61,2 % er det flest førstevalgssøkere som har et nett- og/eller samlingsbasert studium som sitt førstevalg i år. Vi ser at mens andelen planlagte studieplasser ved stedsbaserte studier har gått ned siden 2021, har andelen førstevalgssøkere slike studier økt siden 2022. Dette kan indikere at det er større konkurranse om studieplassene ved stedsbaserte studier, og at det er interesse for de stedsbaserte studiene som tilbys».

Rektor ved Fagskolen i Oslo, Kirsti Andresen, sier i en pressemelding at det er flott å se søkertallene. Hun forteller at Fagskolen i Oslo starter to nye mellomlederutdannelser i høst, en for byggdrift og en for renhold.

- Det er stort behov for mellomlederutdanning i drift- og servicebransjen for å dekke behovet for kompetanse innen digitalisering, bærekraft og mellomledelse. Målet med studiene er å gi fagarbeidere videreutvikling og mulighet for å avansere til mellomlederposisjoner, og at bransjen kan rekruttere dyktige fagfolk som ledere og veiledere i drift- og servicenæringene. Fagskolen samarbeider tett med partene i arbeidslivet og virksomheter innenfor bransjen, heter det i pressemeldingen.

Artikkelen er oppdatert klokka 11.53 med kommentarer fra Fagskolen i Oslo.

Powered by Labrador CMS