Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere ser lysere på egen økonomi

Én av fem tror på bedre økonomi neste år, mens nesten like mange tror den blir dårligere. Optimismen er større enn den var i fjor, viser en ny undersøkelse.

Publisert

– Mange går inn i 2025 med et håp om litt mer å rutte med og en bedre hverdagsøkonomi. Vi har hatt et par tøffe år der alt har blitt dyrere. Nå har vi fått tilbake troen på at trenden har snudd, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til NTB.

I en fersk undersøkelse banken har fått gjennomført av Respons Analyse, svarer 22 prosent at de tror husstanden får bedre økonomi neste år. I tilsvarende undersøkelse i fjor svarte 14 prosent det samme.

Andelen som tror økonomien til husstanden blir dårligere neste år, har samtidig gått ned fra 41 prosent i fjor til 21 prosent i år.

55 prosent tror på uendret økonomi.

– Vi ser altså en halvering av andelen som tror på dårligere økonomi neste år, samtidig som det er en klar økning i andelen som tror på en bedring, sier Gundersen.

Fortsatt mange som sliter

Samtidig svarer litt færre at de er bekymret for privatøkonomien sin det neste året (26 prosent i årets undersøkelse mot 29 prosent i fjor).

5 prosent er svært bekymret (like mange som i fjor), og 20 prosent (23 prosent i fjor) er ganske bekymret.

– Fortsatt er det mange som sliter, men de som har jobb og inntekt i 2025 vil merke at det gradvis blir lettere å få pengene til å strekke til, sier Gundersen.

Det er folk i aldersgruppen 18–25 år som er mest bekymret for økonomien. Der oppgir 36 prosent at de er svært eller ganske bekymret.

– Vi finner flest med positive forventninger til egen økonomi det neste året i aldersgruppene 25–45 år. Det er nettopp disse aldersgruppene som har vært hardest rammet av de høye rentene, sier Gundersen.

Flere tror på boligprisvekst

Forbrukerøkonomen mener det kan være flere grunner til større optimisme nå enn for ett år siden.

– Inflasjonen er betydelig lavere, og det har vært et godt lønnsoppgjør. Samtidig er det forventninger til lavere rente i 2025, noe som kommer alle de med boliglån til gode, sier han.

Undersøkelsen viser også at det har skjedd noe med folks syn på prisutviklingen på boliger.

Blant dem som har gjort seg opp en formening, er det mer enn dobbelt så mange (81 prosent i år mot 38 prosent i fjor) som tror på boligprisoppgang der de bor det neste året.

– Samtidig er det nesten ingen (2 prosent) som tror på en prisnedgang, sier Gundersen.

Ni av ti i Oslo tror på boligprisvekst

13 prosent tror på om lag uendrede boligpriser der de bor i 2025. 17 prosent har ingen formening om utviklingen i boligprisene.

– I Oslo er det flest som forventer en boligprisvekst neste år med en andel på 92 prosent blant de som har gjort seg opp en formening. Nordland med 64 prosent og Trøndelag med 65 prosent er de fylkene der færrest forventer økte boligpriser, forklarer Gundersen.

Undersøkelsen viser også at spareviljen er klart økende sammenlignet med i fjor, noe som ganske sikkert har sammenheng med forventninger om bedre privatøkonomi, tror Gundersen.

Én av fire tror at de vil spare mer neste år, mens 50 prosent tror de vil spare like mye.

Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse i perioden 13. – 18. desember. Totalt ble det samlet inn svar fra 1013 respondenter i alderen 18 til 92 år i et landsrepresentativt utvalg. .

Powered by Labrador CMS