Ferske boligtall: - Den nedadgående kurven fortsetter

Både salg og igangsetting i første kvartal 2018 ble langt lavere enn i første kvartal 2017, viser ferske tall fra Boligprodusentenes forening.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Under en pressekonferanse tirsdag sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening at salget av nye boliger ligger 17 prosent under fjoråret, mens igangsetting er 26 prosent lavere enn første kvartal i fjor.

- Den største salgsnedgangen ser vi for småhus med en nedgang på 39 prosent sammenlignet med første kvartal 2017, sier han.

Salget av leiligheter og eneboliger lå henholdsvis 13 prosent og 2 prosent under fjoråret.

Kurven fortsetter nedover

Han peker på at en årsak til nedgangen er at påsken var i mars i år, mens den var i april i fjor.

- Den nedadgående kurven fortsetter. Det var en liten oppgang forrige måned på 0,4 prosent, som det ble skrevet pent om. Det var veldig hyggelig, men vi ser fortsatt at det er en nedadgående kurve, sier han

Igangsettingen hittil i år fordelt på boligtype viser en nedgang på 40 prosent for småhus ,25 prosent for eneboliger og 20 prosent for leiligheter.

Nedgang i hyttemarkedet

De siste 12 månedene er det solgt 26.536 boliger. Dette er 26 prosent under nivået for et år siden.

I samme periode er det igangsatt 28.969 boliger, som er 12 prosent under nivået i fjor.

Det er også en nedgang i salget av fritidsboliger i år.

- Fritidsboliger har en nedgang i salget på 16 prosent. Igangsettingen hittil i år ligger 19 prosent under fjoråret, sier Jæger.

Les mer om tallene i rapporten som ble lagt fram tirsdag.

- Ikke overrasket

Administrerende direktør Bjørn Birkeland i Prognosesenteret sier han ikke er overrasket over nedgangen i igangsettingen av nye boliger.

- Det er et et resultat av salget i 2017, og på mange måter som forventet. Så får tiden vise når pilene peker opp igjen, sier han.

Birkeland mener imidelertid at de ferske boligtallene ikke burde overdramatiseres.

- Påsken er et uromoment som påvirker salget. Vi så forrige måned at det var en vekst i salget, og det er vi avhengige av for å få opp igangsettingen igjen i løpet av året. Vi har en nøktern optimisme til utviklingen fordi vi ser i større grad en optimisme i markedet, sier han til Byggeindustrien.

- Boligprisene begynner å stabilisere seg, og generelt er troen på boligmarkedet – om ikke friskmeldt – mer tilbake til normalen. Vi er ikke veldig pessimistiske til situasjonen sånn sett, men når det gjelder produksjon av nye boliger blir det et langt lavere tall i 2018 enn i fjor, legger han til.

Særregler

Under pressekonferansen påpeker Jæger også at Boligprodusentenes Forening ber regjeringen vurdere tiltak i sammenheng med Finanstilsynets forslag til ny boliglånsforskrift.

- Vi har sendt brev til Finansdepartementet i forbindelse med boliglånforskiften. Vi ønsker primært at den ikke skal fortsette, men har skjønt fra departementet at den vil gjøre det, sier han.

Boligprodusentene frykter at det foreliggende forslaget vil føre til redusert boligforsyning med tap av arbeidsplasser, tap av kompetanse og økte boligpriser.

De foreslår derfor at det innføres særregler for lånefinansiering av nye boliger.

- Vi vil at rammene for lån til ny bolig bør økes til seks ganger brutto inntekt når bankene finner grunnlag for dette. Det har sammenheng med at de som kjøper bruktbolig vil bruke en del penger på oppussing og vedlikehold. Det trenger du ikke med ny bolig, og derfor mener vi det er forsvarlig, sier han.

I tillegg ber de regjeringen vurdere følgende tiltak for å stimulere bygging av nye boliger:

  • Bankene bør kunne gi unntak for 15 prosent av lånene, ikke 8 prosent slik Finanstilsynet nå foreslår.
  • Deler av bankenes fleksibilitet bør øremerkes til lån av nye bolige.
  • Bankenes ramme for fleksibilitet bør kunne disponeres og avregnes på årsbasis.
  • En ny boliglånsforskrift bør være tidsbegrenset, og med maksimal varighet på inntil ett år.
  • Vi tilrår at boliglånsforskriften fastsettes av Finansdepartementet og ikke av finanstilsynet.

Les også:

Powered by Labrador CMS