I juli varslet Statsbygg om funn av legionella i kjøletårnet i Politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB
I juli varslet Statsbygg om funn av legionella i kjøletårnet i Politihuset på Grønland i Oslo.

Fant legionella på Politihuset i Oslo

I sommer ble Gamle Oslos bydelsoverlege varslet om funn av legionellabakterier i kjøletårnet på Politihuset i Oslo. Ingen har blitt syke.

Publisert Sist oppdatert

I midten av juli varslet Statsbyggs driftsingeniør om funn av legionella i kjøletårnet i Politihuset. Bydelsoverlegen i bydel Gamle Oslo ble koblet på saken.

«Resultat av vannanalysen som ble tatt ut 5. juli viser 2.200 Cfu per 1.000 milliliter. Det tas ut ny vannprøve tidlig i uke 30», skrev driftsingeniøren i brevet datert 18. juli, som Byggeindustrien har fått innsyn i.

Legionellabakterier finnes i naturlig i vann og jord, men det er først når de får formere seg over lenger tid i lunkent vann i tekniske installasjoner at de kan medføre smittefare, ifølge Folkehelseinstituttet.

Selv om kjøletårn ifølge SNL er lite brukt i Norge, så inngår det som komponent av klimaanlegget til Politihuset på Grønland i Oslo.

– Ingen har blitt syke

Bydelsoverlege i bydel Gamle Oslo, Irene Teslo, opplyser at Statsbygg som byggeier er pålagt av lov å ha et sertifisert firma som kontrollerer legionella.

– Ingen har blitt syke av legionella i kjøletårnet fra Politihuset i Oslo, nå eller tidligere. På det tidspunktet vi fikk beskjed om prøvesvar var allerede alle nødvendige tiltak iverksatt og dermed ingen pågående fare. Bakgrunn for lovverket om kontroll av legionella er at det andre steder i verden, tidligere har forekommet spredning av legionellasmitte til mennesker. Legionella smitter ikke mellom mennesker, men befinner seg i varierende grad i vann og jord over alt, og kan ved store forekomster gi sykdom hos mennesker, skriver Teslo i en e-post til Byggeindustrien.

Det finnes mange ulike typer legionella, og det er variasjon i hvor sykdomsfremkallende de er, ifølge bydelsoverlegen.

– Det er ikke uvanlig at man finner små begrensede funn ved en av de hyppige strenge kontrollene av kjøltetårn eller andre innretninger med lovpålagt kontroll, og at det da igangsettes tiltak og vurderinger i hvert enkelt tilfelle. I dette tilfellet ble saken også diskutert med nasjonale myndigheter for å sikre godt svar tilbake til Statsbygg. Tiltak var igangsatt og gjennomført før Bydelsoverlegen som lokal helsemyndighet ble informert og forespurt om mening angående videre drift, og det var ingen påviste eller mistenkte smittetilfeller knyttet til funn, skriver Teslo.

Typen funn på Politihuset har vært «veldig lavt», ifølge bydelsoverlegen.

– Grensen er 1.000 Cfu per 1.000 milliliter for å være på den sikre siden. Det er viktig å ha kontroll på eget vannanlegg og varmtvannsbereder angående legionella. Funnet her var en prøve på 2.200 Cfu, der det var lite av den mest smitteførende legionellaarten, slik at smittepotensialet for den korte perioden det kan ha vært legionella i kjøletårnet, ble ansett som tilnærmet ikke aktuell, skriver Teslo.

– Viktig del av vårt internkontrollsystem

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim. Foto: Statsbygg/Geir Anders Rybakken Ørslien
Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim opplyser at Statsbygg mottok varsel fra en ekstern leverandør 17. juli på kvelden om funn av legionella.

– Tidlig morgen den 18. juli gjennomføres tiltak på anlegget i form av sjokkdosering. Bydelsoverlegen varsles, som i samråd med sine faginstanser bekrefter at anlegget kan holdes i drift til nye prøvesvar foreligger. Nye prøver tas på morgenen mandag 22. juli. Prøvesvar foreligger 5. august, og viser ikke funn av levende eller levedyktige legionellabakterier. Bydelsoverlegen varsles om at anlegget er friskmeldt, skriver Aschim.

Ifølge Aschim har funnet av legionella ikke påvirket driften av Oslo politihus.

– Kjøletårnet genererer komfortkjøling til bygget. Dersom anlegget måtte stenges, ville enkelte kontorarealer bli varme på varme dager. Det ville i så tilfelle blitt sett på alternative tiltak, i samråd med bruker, opplyser Aschim.

Aschim informerer at kjøletårnet på Politihuset er åpent. Utfra analyserapporten fremgår det at det er snakk om funn av legionella spp, ifølge Aschim.

– Det er en samlebetegnelse for alle typer legionella. Laboratoriet har prøvd å typebestemme noen kolonier, men ikke fått dem typebestemt, og da ender det opp med en samlebetegnelse, skriver Aschim i e-posten.

Funn av legionella tas alltid på alvor ved alle Statsbyggs eiendommer, skriver hun.

– Oppfølging av legionellautsatte innredninger er en viktig del av vårt internkontrollsystem, der det gjennomføres ukentlig testing og tilsyn i samarbeid med eksterne leverandører og fagmiljø, skriver Aschim.

Statsbygg tar prøver i Politihuset hver uke, ifølge henne.

– Den ene prøven som ga utslag ble behandlet i tråd med retningslinjene. Prøver etter behandlingen viser at det ikke er funn av levende eller levedyktige legionellabakterier, skriver kommunikasjonsdirektøren.

– Tilfellet påvirket ikke driften

Haakon Stensrud, pressevakt i Politiets fellestjenester, skriver i en e-post til Byggeindustrien at funn av legionella alltid tas på alvor.

– Politiets fellestjenester har dialog med Statsbygg, som opplyste at i dette konkrete tilfellet påvirket ikke funnet driften av Politihuset i Oslo, skriver Stensrud.

– Kan være mer alvorlig

Daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard. Foto: Apurgo
Daglig leder i Apurgo, Lise Marie Nergaard.

– Siden Politihusets kjøletårn er et tradisjonelt åpent kjøletårn, så kan dette være mer alvorlig, sier Lise Marie Nergaard.

Hun er daglig leder i Apurgo, et selskap med ekspertise innen vann- og væskebehandling.

Måten bygg designes på med blant annet rør i rør-systemer og lavtemperert anlegg gjør at legionella antagelig har blitt mer vanlig i de senere årene, opplyser Nergaard.

– Vi kjører ofte på mer lavtempererte anlegg, og når temperaturen faller under 65 grader på varmtvannet, og over 20 grader på kaldtvannet, samt stillestående vann, er da legionella-bakteriene trives best. Varmeoverføring fra varmtvannsrør til kaldtvannet i dusjanlegg, bidrar til å bedre vekstvilkår for legionella, sier Nergaard.

Legionellabakterien er en snyltende bakterie, ifølge henne.

– Bruker du litt for svak desinfeksjon, tar du ikke livet av amøbene. Det kan gå en måned før amøbene frigir legionella, og da formerer den seg mens den bor der. Bruker du tradisjonelt klor er sannsynligheten liten for at du klarer å ta liv av legionellaen, forteller Nergaard.

Ifølge Nergaard er det vanskelig å si om funn av 2.200 Cfu per 1.000 milliliter er lite eller mye, men man må opp i en viss mengde kolonier før man i det hele tatt får utslag.

Byggeindustrien oppdaterte første publiserte versjon av denne artikkelen med kommentar fra Politiets fellestjenester 13. august 2024 klokken 10.01.

Powered by Labrador CMS