En mann i flomvannet i en gate i Klodzko sørvest i Polen søndag. Uværet Boris har hittil krevd minst fire menneskeliv i landet, ifølge polsk politi. Foto: Krzysztof Zatycki / AP / NTB

Europa under vann:
Styrtregn blir stadig vanligere

Siden torsdag i forrige uke har store mengder med regn skylt ned deler av Sentral-Europa. Framover kommer flom og styrtregn til å bli stadig mer vanlig.

Publisert Sist oppdatert

Dagevis med kraftig regn i Sentral-Europa har ført til flere oversvømmede elver, og hele byer er under vann. Fra Polen til Romania har minst 17 personer mistet livet.

Grensen mellom Tsjekkia og Polen ble kraftig rammet i helgen, der flere broer kollapset, hjemmene til folk ble ødelagt, og i Romania står landsbyer og byer under flomvann.

Mer styrtregn i framtiden

Fra forskningen vet vi at styrtregn ventes å komme stadig oftere og bli mer intenst som følge av klimaendringene – også i Europa.

Det er fordi varm luft kan holde på mer vanndamp enn kald luft, noe som skaper forhold for mer intenst regn. Men akkurat som med dagens klima, kommer nedbøren til å variere.

De gangene det kommer mye regn på kort tid, kan det føre til flom, slik vi ser flere steder nå.

Det varierer hvor alvorlige konsekvenser dette kan få, avhengig av hvilken grad byer og samfunn tilpasser seg. Det dreier seg blant annet om forebyggende tiltak som å bygge flomvern eller styrke overvannshåndteringen.

Ekstreme mengder regn

Regnværet som skyller over Sentral-Europa i disse dager, har fått navnet «Boris». Det var på forhånd ventet at været skulle føre med seg kraftige nedbørsmengder, noe som gjorde at myndighetene rakk å forberede seg.

– Historien har lært oss at folk ofte blir overrasket over de tilsynelatende ufattelige konsekvensene av slike hendelser. I denne delen av Europa er klimaendringene kjent for sin rolle i å øke risikoen for flom, sier Liz Stephens fra Røde Kors' klimasenter (RCCC).

Hun sier det har vært mye lærdom i tidligere europeiske flommer, men understreker at prognosene for visse områder anslo oversvømmelser i et omfang som aldri tidligere har vært før.

Flommen utvider seg

Mandag møttes regjeringen i Polen for å erklære katastrofetilstand i landet.

I det tsjekkisk-polske grenseområdet begynte elvene mandag morgen å trekke seg tilbake, men samtidig utvidet flommen i seg til flere områder og større byer i de to landene.

Rundt 70 prosent av byen Litovel, en by 230 kilometer øst for den tsjekkiske hovedstaden Praha, er under vann etter at vannet begynte å stige i Morava-elven gjennom natten.

Det bor om lag 10.000 mennesker i byen, og ordføreren sa mandag at skoler og helsestasjoner holdes stengt.

Dødstallene stiger

Mer enn 12.000 mennesker er evakuert i Tsjekkia som følge om flommen. Mandag kveld var tre personer bekreftet omkommet i uværet i Tsjekkia, mens åtte andre er savnet.

En østerriksk brannmann døde søndag, og mandag sa politiet at dødstallet var steget til tre etter at en 70 år gammel kvinne og en 80 år gammel mann døde i hjemmene sine i delstaten Niederösterreich.

I Romania har sju mennesker mistet livet i flommen de siste dagene. Mandag ettermiddag oppjusterte polsk politi dødstallet fra uværet Boris til fire.

Powered by Labrador CMS