Spanske huspriser løper løpsk som følge av den store turisttilstrømmingen. Foto: Paul White / AP / NTB

Spania vurderer hard skattlegging av utlendinger som kjøper eiendom

For borgere som er hjemmehørende utenfor EU, kan det bli en dyr fornøyelse å kjøpe eiendom i Spania. Myndighetene vurderer skattlegging på opptil 100 prosent.

Publisert

Forslaget om den harde skattleggingen av ikke-EU-borgere inngår i en rekke tiltak fra spanske myndigheter for å håndtere en voksende boligkrise.

I likhet med andre rike land opplever Spania økende utfordringer med høye priser på boliger.

– Flere boliger og bedre regulering

Skyhøye leiekostnader er særlig merkbare i byer som Barcelona og Madrid, hvor inntektene ikke har holdt tritt – spesielt for unge mennesker. Forslagene er lagt fram av den sosialdemokratiske statsministeren Pedro Sánchez.

Det er imidlertid uklart om planen som er fremmet av Sánchez' mindretallskoalisjon, vil få flertall i parlamentet. Planen tar sikte på å regulere prisene og høye leiekostnader.

– Det overordnede målet er å sikre flere boliger, bedre regulering og høyere støtte, uttaler Sánchez, ifølge nyhetsbyrået AP.

Men tiltaket kan bli mest symbolsk i et av verdens største turistmål, mener eksperter AFP har snakket med.

Spenninger mot turister

Korttidsleie til turister har presset prisene opp. Spania er et av de mest besøkte landene i verden, med over 88,5 millioner besøkende i 2024.

Overturisme har tidvis skapt spenninger mellom turister og fastboende som frykter enda høyere leieutgifter og at korttidsplattformer som Air BNB skal få større utbredelse. De fastboende er også bekymret for vannforsyning.

I fjor tok demonstranter til gatene flere steder i landet for å uttrykke bekymring over veksten i turismen og høye leiepriser.

Barcelonas byråd har forpliktet seg til å fullstendig avskaffe korttidsutleie til turister i løpet av de kommende årene.

Begrense salg til utlendinger

Spania planlegger å begrense boligsalg til utlendinger ved å øke skatten på boliger som kjøpes av personer utenfor EU, med opptil 100 prosent.

Ikke-EU-borgere kjøpte 27.000 eiendommer i Spania i 2023, opplyste Sánchez da han kunngjorde planen. Han påpekte at mange av disse boligene ikke blir kjøpt for at eieren skal bo der, men tjene penger på utleie. Statsministeren ga ikke detaljer eller en tidslinje for hvordan han planlegger å innføre skatten.

Britene kjøper mest

Etter Brexit har britene blitt en av de viktigste målgruppene for den nye skatten. Ifølge eiendomsregisteret sto britiske statsborgere i 2023 for 9,5 prosent av de utenlandske eiendomstransaksjonene.

Fra før av bor det 100.000 pensjonerte briter i Spania, opplyser Richard Donnell fra eiendomssiden Zoopla.

– Innføringen av en slik streng skatt sender signaler om muligheten for flere skatter på eksisterende eiendommer i Spania, spesielt for dem som ikke er fra EU, sier Stephen Abletshauser fra advokatfirmaet Spencer West i London til nyhetsbyrået AFP.

– Vil ikke hjelpe spanjoler i bolignød

Eiendomsmegler Bernd Kunze på Mallorca tviler på at forslaget vil hjelpe vanlige spanjoler med å få tilgang til boligmarkedet.

– Denne loven vil ikke hjelpe spanske borgere fordi de trenger rimelige leieboliger, ikke luksusboligene som legges ut for salg, sier han til AFP.

Høyere skatter på ferieutleie og skattefordeler for utleiere som tilbyr rimelige boliger i områder med høye leiekostnader, er andre tiltak som regjeringen foreslås.

Å løse boligkrisen er helt sentralt for Sánchez som forsøker å holde sin venstreorienterte minoritetskoalisjon samlet etter å ha sikret seg en ny fireårsperiode i 2023.

Powered by Labrador CMS