Gründer og daglig leder i , Terje Melandsø, er svært fornøyd med å ha fått 12 millioner kroner fra EU til videre uttesting av en håndholdt skanner for kvalitetstesting av store betongkonstruksjoner.

EU-millioner til norsk betonginnovasjon

Hamar-bedriften Elop AS er tildelt 12 millioner kroner fra EU-kommisjonen til videreutvikling av en ny teknologi for testing av betongkvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Slik kvalitetstesting blir viktig når dagens store betongkonstruksjoner skal vedlikeholdes for framtida. Støtten til Hamar-bedriften kommer fra det som er verdens største innovasjonsprogram, EU-programmet Horisont 2020.
- Dette er en flott og betydelig økonomisk anerkjennelse som åpner internasjonale muligheter for Elop og den teknologien som bedriften har utviklet, sier EU-rådgiver Maria Christensen i Innovasjon Norge, som har veiledet bedriften i søkeprosessen.

Sikker
Behovet for vedlikehold av store og dyre betongkonstruksjoner er utgangpunktet for teknologien som Elop AS har utviklet. I dag sjekkes kvaliteten ved bruk av boring for å ta i ut kjerneprøver av betongen. Det er kostbart og kan samtidig påføre skader som på sikt kan svekke selve konstruksjonen.
Løsningen fra Elop AS er en ultralydbasert håndholdt skanner som gjør det mulig å sjekke og dokumentere kvaliteten på betong på en sikker og samtidig kostnadseffektiv måte.

Testing

Elop-prosjektet blir vurdert som så lovende at EU-kommisjonen nå gjennom sitt innovasjonsprogram Horisont 2020 har valgt å støtte bedriften med nær 1,3 millioner euro (rundt regnet 12 millioner norske kroner). Pengene skal gå til videre utvikling og testing av teknologien i samarbeid med aktører innen brokonstruksjoner og andre store betongbygg. I vurderingen fra EU er det lagt vekt på den store nytten teknologien vil ha både i og utenfor EU-området. I tillegg til broer er damanlegg, støttemurer, fergekaier, vindmøller og parkeringshus konstruksjoner som teknologien kan brukes på.

God samfunnsøkonomi
Gründer og daglig leder i Elop AS, Terje Melandsø, er svært fornøyd med at Elop som et lite og forholdsvis nystartet selskap har lykkes med å nå fram i EU-systemet.
- Dette er en viktig bekrefting av at ideen du har er noe også andre tror på. Teknologien vi utvikler sikrer en bedre tilstandskontroll som muliggjør forebyggende vedlikehold. På sikt vil det også redusere vedlikeholdskostnadene. I dette ligger det god og framtidsrettet samfunnsøkonomi, sier Melandsø, som nå utvider virksomheten med flere ansatte.

Muligheter i EU

Innovasjon Norge gir råd til bedrifter som ønsker å søke midler gjennom innovasjonsprogrammet Horisont 2020. Seniorrådgiver Maria Christensen i Innovasjon Norge er svært fornøyd med at Elop fikk gjennomslag for sin prosjektsøknad.

- Elop har lyktes i å få interesse for de mulighetene som ligger i den nyskapingen som bedriften har utviklet. En direkte konsekvens er at bedriften nå utvider virksomheten sin med de ringvirkningene det igjen skaper både regionalt og nasjonalt, sier Christensen.

Hun ser gjerne at flere norske bedrifter vurderer mulighetene for å finansiere prosjekter med EU-midler. Horisont 2020-programmet ble opprettet i 2014, og Elop AS er den tredje norske bedriften som får finansiering på dette programnivået. I tillegg har 15 andre norske bedrifter fått støtte på et lavere programnivå for små- og mellomstore bedrifter (det såkalte SMB-instrumentet).

- Terskelen kan virke høy, men det er fullt mulig å få støtte til de riktige prosjektene. Det viser eksemplet med Elop.

Powered by Labrador CMS