ESA tar Norge til EFTA-domstolen for krav om lokal godkjenning ibyggesaker
- Plan- og bygningslovens krav om godkjenning for lokal ansvarsrett er ikke i samsvar med Norges forpliktelser etter EØS-avtalen. Nå har EFTAs overvåkningsorgan ESA besluttet å bringe saken inn for EFTA-domstolen.
Dette skriver EFTA i en pressemelding.
For å kunne påta seg visse typer byggeoppdrag i Norge må bedrifter søke kommunen om lokal ansvarsrett. Søknaden må gjentas for hvert enkelt prosjekt. En bedrift kan også søke om sentral godkjenning, men i tillegg er det nødvendig å søke om lokal ansvarsrett.
ESA mener dette kravet hindrer bedrifter fra andre EØS-land i å tilby sine tjenester i Norge og bryter med prinsippet om fri bevegelighet for tjenester innenfor EØS-området.
– Går lenger enn nødvendig
– Tiltaket går lenger enn det som er nødvendig for å bekjempe useriøse aktører i byggenæringen og sikre kvalitet i bygg, heter det i meldingen.
Etter å ha mottatt en grunngitt uttalelse fra ESA i mai 2012, gjorde norske myndigheter det klart at de vil endre dette regelverket. Norge har også foretatt visse endringer i plan- og bygningsloven og lagt frem forslag til en ny forskrift.
– Likevel har Norge nå for tredje gang besluttet å utsette ikrafttredelsen av det nye regelverket. Som følge av denne ytterligere forsinkelsen har ikke ESA annet valg enn å bringe saken inn for EFTA-domstolen, skriver de.
Har ikke sett stevningen
- Vi er kjent med at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) har besluttet å gå til sak mot Norge. Stevningen er ikke oversendt domstolen ennå, og vi kjenner ikke til den nærmere begrunnelsen for søksmålet. Vi har forstått det slik at ESA mener Norge bruker for lang tid på å følge opp en begrunnet uttalelse fra organet som ble gitt i mai 2012. Det er imidlertid vanskelig å kommentere søksmålet før vi mottar stevningen, skriver kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en kommentar til Byggeindustrien.
Bakgrunnen for saken er at ESA mener at det er i strid med tjenestedirektiver når Norges krever at ansvarlige foretak i byggesaker skal godkjennes.
– Norge har besluttet å følge ESAs syn, og Stortinget vedtok i juni 2014 etter forslag fra regjeringen å oppheve kravet. Vi har besluttet at lovendringen med tilhørende forskrifter skal tre i kraft 1. januar 2016, legger Sanner til.
Statsråden sier videre at regjeringen vil bekjempe useriøse aktører i byggenæringen.
– Det er viktig for kvalitet og sikkerhet i bygg, for næringen og for forbrukerne. Vi vil følge opp ESAs krav om avvikling av lokal godkjenning, men vente med å avvikle denne til vi har andre tiltak på plass. Det er viktig at vi ikke avslutter denne ordningen før vi har en samlet tiltakspakke mot useriøse aktører på plass, påpeker Sanner.