I begynnelsen av februar lanserte regjeringen sine ambisjoner om å gjøre Norge til et lavutslippsland, og om å redusere klimagassutslippene med 40 prosent frem mot 2030 fra 1990-nivå.
I den tilhørende stortingsmeldingen trekkes transportsektoren frem som et av fem hovedområder hvor klimagevinsten skal hentes inn. Her heter der at «I by- og tettstedsområder og rundt kollektivknutepunkter bør det legges særlig vekt på høy arealutnyttelse, fortetting og transformasjon».
Annonse
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft påpeker overfor Byggeindustrien at fortetting rundt kollektivknutepunktene er et helt avgjørende virkemiddel for å nå Norges klimamål.
Samtidig kan det se ut som om statsråden og regjeringskollegene mangler effektive virkemidler overfor et Kommune-Norge som kan være helt ødeleggende for fortettingsprosessen.
Førsteamanuensis og byutviklingskommentator Erling Dokk Holm mener den sittende regjeringen har en for lett hånd på rattet når det kommer til å sørge for at fortettingsambisjonene skal virkeliggjøres.
– Fortetting rundt kollektivknutepunktene er noe av det viktigste vi kan gjøre for å gjøre norske byer mer miljøvennlige. Da kan ikke kommunen få lov til stå i veien med destruktive retningslinjer som forhindrer det, sier han til Byggeindustrien.
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft viser på sin side til Kommunal- og moderniseringsdepartementets «Statlige planretningslinjer for samordnet bolig-, areal- og transportplanlegging» når hun får spørsmålet om regjeringen burde ha mer styring på byutviklingen i Norge.
– Vi har nye statlige retningslinjer som kommunen må forholde seg til, sier hun.
Tung bør
– Vi er nødt til å tenke annerledes, og fortetting er avgjørende for å nå klimamålene. Det er kjempeviktig at vi tenker helhetlig rundt transport og bygg, sier Sundtoft til Byggeindustrien.
I regjeringens planretningslinjer for å få til dette kan man lese følgende:
«I by- og tettstedsområder og rundt kollektivknutepunkter bør det legges særlig vekt på høy arealutnyttelse, fortetting og transformasjon. I områder med stort utbyggingspress bør det legges til rette for arealutnyttelse utover det som er typisk. Samtidig bør hensynet til gode uteområder, lysforhold og miljøkvalitet tillegges vekt, i tråd med statlige normer og retningslinjer.»
– Det er altfor mye «bør», og altfor lite «skal» i regjeringens retningslinjer til kommunen. Den forrige regjeringen var fastere. Kommunen er underlagt disse retningslinjene, men det er ingen reelle konsekvenser der hvis de velger å la være å følge dem, sier Erling Dokk Holm.