Entreprenører tar felles ansvar
Entreprenørenes viktigste ressurs for å lykkes i fremtiden er at man klarer å sikre seg den nødvendige kvalifiserte arbeidskraften. De senere årene har innsøkingen til bygg- og anleggsfagene vært for lav - men det kjøres nå en rekke ulike prosjekter for å få tallene oppover.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Søknadsfristen for videregående opplæring går ut 1. mars. Det betyr at byggenæringen har en konkret frist på kort tid man nå må bruke godt for å sikre at flest mulig søker seg inn til høstens opptak. Enda viktigere er selvsagt det noe mer langsiktige arbeidet for å bedre omdømmet gjennom å vise de mange mulighetene som finnes om man tar en yrkesfaglig utdanning. Her har både myndighetene, organisasjonene men ikke minst også virksomhetene selv blitt langt flinkere enn tidligere til å fremsnakke byggenæringens fortrinn. Man har gode sjanser til å sikre seg en trygg jobb med mange muligheter. Dessuten er det nok også mange som undervurderer muligheten for å sikre seg en godt lønnet jobb ved å satse på yrkesfag. Man kommer raskt i posisjon til å få en god inntekt – og dette starter allerede i læretiden. Dermed kan man faktisk ha en lønnsmessig fordel i forhold til mange som velger andre utdanningsløp.
Det finnes dessuten en lang rekke videre utdanningsvalg for dem som ønsker dette - og heldigvis er den nå stadig flere som får øynene opp for mulighetene som faktisk er til stede. Man har klart å snu en langvarig trend med nedadgående interesse rundt yrkesfagene, men det er bare et fortsatt hardt arbeid som kan få dette vil å gå videre oppover. For vi må huske på at for selv om bunnen ser ut til å ligge bak oss, må vi videre oppover for å komme dit at vi møter behovet for tilgangen på kvalifisert arbeidskraft. Ikke minst er behovet stort i Oslo, der også nedgangen rundt innsøkingen til bygg- og anleggsfagene den senere tiden har vært størst.
De aller beste ambassadørene for å sikre videre rekruttering inn til bygg og anlegg, er selvsagt aktørene i næringen. En rekke av entreprenørene i Osloområdet har i regi av EBA nå gått sammen med Oslo kommune for å gjøre konkrete tiltak som kan sørge for økt interesse og søkning til bygg- og anleggsfagene. Dette skjer i ungdomsskolen gjennom konseptet «Vi bygger småhus». Her har bransjen og det offentlige på en eksemplarisk måte klart å finne en løsning gjennom skoleverket til å få frem mulighetene til byggfagene og ikke minst at man klarer å vise dette gjennom praktiske læremetoder – der elevene i 9. klasse får sjansen til å bygge småhus. Alle hovedstadens 9. klasser får mulighet til å bli med i denne satsingen, og her har entreprenørene virkelig stått frem og vist seg villige til å bidra gjennom praktisk handling. Opplæringen som skal gis elevene i dette prosjektet er det entreprenørene selv som skal stå for. 15 entreprenører i Osloområdet stiller alle med flere instruktører som er til stede på skolene for å fortelle om bransjen og bistår i arbeidet med å bygge småhusene. I løpet av 2018 skal disse stille med 20 team i prosjektet, som skjer i regi av EBA Oslo, Akershus og Østfold og er et samarbeid mellom skole, byggenæringen og opplæringskontoret.
Dette er et tiltak som definitivt vil ha effekt – og entreprenørene får sjansen til å fortelle om hvilke muligheter de som bransjen kan tilby - men også hva som kreves. Erfaringene så langt tyder på at prosjektet vil bli meget vellykket og man har høstet gode erfaringer fra både lærere, elever og politikerne, samt bransjen selv, fra arbeidet som er gjort så langt.
I år skal prosjektet gjennomføres for til sammen 800 elever på 49 skoler i Oslo. Dette er ikke bare et konkurransefortrinn for den enkelte bedrift, men er noe som kommer hele næringen til gode – og som er viktig i arbeidet med å sikre at byggenæringen kan bidra til å løse samfunnsansvaret den har for årene fremover. Byggenæringen skal bygge fremtidens Norge og da trenger vi landets ungdom til å utføre denne jobben.