Nye Stavanger Universitetssykehus (SUS). Foto: Helse Stavanger
Nye Stavanger Universitetssykehus (SUS).

Unngikk rettssak etter oppdrag på Nye SUS

Helse Stavanger og Backe Rogaland har blitt enige om i underkant av 70 millioner kroner som fullt og endelig oppgjør for alle krav, og begge parter gir uttrykk for at de er tilfredse med å ha unngått rettssak.

Publisert Sist oppdatert

Det var Kruse Smith Entreprenør som i sin tid fikk entreprisen på råbygg ved Nye Stavanger Universitetssykehus. Selskapet ble senere kjøpt opp av Backe Entreprenør. Råbyggentreprisen var verdt rundt 600 millioner eksklusiv merverdiavgift, men i forbindelse med sluttoppgjøret viste det seg vanskelig for Helse Stavanger og Backe å bli enige.

Stavanger Aftenblad har tidligere skrevet at entreprenøren i utgangspunktet hadde et krav på pluss/ minus 100 millioner kroner, og dette bekrefter administrerende direktør i Backe Rogaland, Sjur Hana, overfor Byggeindustrien.

Mekling gjennomført i Sør-Rogaland tingrett 13. og 15. mai førte fram, og ifølge en felles pressemelding er partene nå enige om alle uavklarte forhold. Helse Stavanger betaler Backe Rogaland i underkant av 70 millioner kroner, som fullt og endelig oppgjør for alle krav i saken, og alle krav og motkrav er endelig avgjort. Partene dekker egne saksomkostninger.

– En rettssak ville lagt beslag på omfattende ressurser hos begge parter i lang tid, og vi er av den grunn tilfredse med at vi ble enige utenfor rettssalen, sier prosjektdirektør i Nye SUS, Kari Gro Johanson, og administrerende direktør i Backe Rogaland, Sjur Hana, i meldingen.

– Stor økonomisk belastning

Sjur Hana legger ikke skjul på at uenigheten med Helse Stavanger har vært utfordrende for dem.

– Det er en stor økonomisk belastning for oss å ha såpass mye penger utestående. Jeg er glad for at vi endelig er ferdige med saken, sier han i pressemeldingen.

Administrerende direktør Sjur Elling Hana i Backe Rogaland. Foto: Backe
Administrerende direktør Sjur Elling Hana i Backe Rogaland.

Overfor Byggeindustrien utelukker Hana imidlertid ikke at Backe kan komme til å prøve seg på flere jobber ved Nye SUS senere.

– Dette er store og komplekse bygg som det er spennende for oss å være med på, sier han.

Så dere har ikke blitt skremt vekk fra å jobbe med Helse Stavanger og Nye SUS framover?

– Nei. Dette vil vi vurdere fra fall til fall - og om det ligger til rette for oss å gi pris, vil vi vurdere dette på vanlig måte, sier Hana.

I pressemeldingen understreker begge parter at dialogen mellom dem har vært god hele veien.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Backe Rogaland AS som har utført betongarbeid av god kvalitet, sier Johanson i meldingen.

Forlik

På nyåret ble det kjent at Helse Stavanger inngikk forlik med Faber Bygg. Dette ble blant annet omtalt i Stavanger Aftenblad, som skrev at byggherren skulle betale entreprenørselskapet 15 millioner kroner for arbeid de har utført. Faber Bygg fraskrev seg på sin side muligheten til å kreve ytterligere betaling for gjenstående arbeider som ikke er fakturert i sluttoppgjøret.

En konflikt som foreløpig ikke er løst er den med Bravida, som handler om forsinkelser og hvem som har skylden for disse. I januar gikk Helse Stavanger ut og sa at innflytting i det nye sykehuset på Ullandhaug må utsettes på grunn av forsinkede elektroarbeider, og at de ikke vet når innflytting kan skje. Bravida reagerte og mente at de ble uthengt.

Prosjektdirektøren ønsker ikke å si noe konkret om hvor Bravida-saken står.

– Når det gjelder Bravida så kan jeg ikke si noe. De er ikke ferdige på byggeplassen, sier Johanson.

Fornøyd med valgt modell

Hun har tidligere sagt at hun ville gjort det samme om igjen når det gjelder måten å organisere sykehusutbyggingen på. Helse Stavanger holder selv tak i de ulike entreprisene, rundt 120 i tallet, og har valgt å ikke ha én totalentreprenør som står ansvarlig.

Mener du fortsatt dette?

Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i Nye SUS. Foto: Sykehusbygg HF
Kari Gro Johanson, prosjektdirektør i Nye SUS.

– Ja, det holder jeg fortsatt på. Særlig når man bygger så stort som oss, har betydelig brukermedvirkning og ønsker å få mest mulig for pengene. I de store sykehusprosjektene i Oslo-regionen gjør de det samme. I tillegg har det vært svært viktig for Helse Stavanger å legge til rette for at lokale tilbydere kunne delta i konkurransene, og det har vi lykkes med, sier hun, og legger til at de fleste kontraktene har gått «helt smertefritt».

Powered by Labrador CMS