Enova legger frem nye støtteordninger for ombruk i byggenæringen. Foto: Enova
Enova legger frem nye støtteordninger for ombruk i byggenæringen.

Enova med nye støtteordninger for ombruk i byggenæringen

Målet er å øke volumet av brukte byggematerialer i markedet, øke kunnskapen og kompetansen i bransjen, og å bidra til mer data om ombruk generelt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel.

– Bygge- og anleggssektoren står for store klimagassutslipp, og de største utslippene er knyttet til materialbruk, skriver Enova i en pressemelding.

– Enova vil derfor fremskynde utviklingen av mer sirkulære verdikjeder i byggenæringen gjennom å tilby støtte til prosjekter innenfor temaene ombruk og arealfleksibilitet, sier Anna Theodora Barnwell, markedssjef tjenesteyting og sluttbruk i Enova, i meldingen.

Enova vil støtte de som går foran i uttesting av ny teknologi og nye løsninger som Norge trenger for å nå klimamålene for 2050.

– Dette betyr at alle våre støttetilbud har en start- og en sluttdato. De siste årene har byggebransjen gjort mye bra arbeid som bereder grunnen for mer ombruk. Markedet er fortsatt umodent, og med de nye støtteprogrammene ønsker Enova å gi ombruk et realt løft, sier Barnwell.

Blant annet har flere digitale markedsplasser for ombrukbare byggematerialer blitt lansert de siste par årene.

- Ifølge markedet er det behov for et høyere volum og en større gjennomstrømning av materialer i de digitale markedsplassene for å oppnå en endring i markedet, sier Barnwell.

Dette er de nye støtteprogrammene:
Tilbud 1: Ombrukskartlegging
Ombrukskartlegging handler om å identifisere ombrukbare bygningskomponenter i et eksisterende bygg. Kartleggingen skal gi et godt beslutningsunderlag for mulige ombruksprosjekt, og øke volumet av brukte materialer i markedet. Byggeier får støtte fra Enova til å utføre befaring, tilstandsvurdering, kartlegging og utarbeidelse av en ombruksrapport. Kartlagte materialer skal enten ombrukes i søkers egne prosjekter eller legges ut på en egnet digital markedsplass. Støtten fra Enova kan dekke inntil 50 prosent av godkjente kostnader, oppad begrenset til 200.000 kroner.

Tilbud 2: Mulighetsstudie for ombruk og arealfleksibilitet i bygg
En mulighetsstudie synliggjør alternative løsninger i tidlig fase av et byggeprosjekt. Enova kan gi støtte til mulighetsstudier av ett eller flere av følgende tema
- Bygge med mest mulig ombruk
- Designe bygg for fremtidig demontering og ombruk
- Ombruk av hele bygg, hvor man rehabiliterer eksisterende bygg heller enn å bygge nytt
- Bygge for arealfleksibilitet/flerbruk med den hensikt å redusere behov for nytt areal

Støtten fra Enova kan dekke inntil 50 prosent av godkjente kostnader, oppad begrenset til 300.000 kroner.

Tilbud 3: Prosjektering for ombruk
For å benytte ombrukte materialer i et byggeprosjekt må det gjerne legges ned ekstra tid i prosjekteringsfasen. Gjennom dette tilbudet kan Enova dekke en del av de ekstra arbeidstimene som er direkte knyttet til ombruk i prosjekteringen. Aktiviteter som støttes kan blant annet være:
- Søk etter tilgjengelige ombrukbare materialer
- Tilpasninger i prosjektering og design
- Planlegging av logistikk
- Merarbeid knyttet til dokumentasjon
- Beregning av kostnader og klimagassreduksjon forbundet med å benytte ombrukbare materialer.

Støtten fra Enova kan dekke inntil 50 prosent av godkjente kostnader, oppad begrenset til 600.000 kroner.

Powered by Labrador CMS