Enova endrer programtilbudet for å treffe næringen bedre

Hvert eneste år investerer det statlige foretaket Enova rundt to milliarder kroner i å gjøre Norge grønnere. De er ikke fornøyd med innovasjonskraften innen byggenæringen - og endrer nå programtilbudet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Enova oppretter nå et program kalt «kommersiell utprøving». Dette er støtteordninger som er tenkt å fremme nye løsninger i bygg. Meningen er at dette skal være et lavterskeltilbud for både byggeier og produsenter – ønsket er at flere skal ta i bruk nye og innovative løsninger og at flere nyvinninger ikke bare ser dagens lys – men faktisk også tas i bruk flere ganger ute på byggeplassene. Målet er at nye konsepter skal bli en del av de etablerte løsningene som brukes i hverdagen rundt om på landets byggeplasser. De gamle støtteordningene til nybygg ivaretas gjennom det nye støtteprogrammet «Introduksjon av ny teknologi i bygg og områder».

Dette justeringen er noe som helt klart trengs. Enkelte deler av byggenæringen er innovativ og fremoverlent – spesielt har vi sett en positiv utvikling den senere tiden. Det er nok likevel slik at mange vegrer seg for å ta i bruk nye løsninger de ikke kjenner egenskapene til og som ikke minst kan ha en høyere inngangspris enn de kjente og velbrukte løsningene. Dermed kan det nok være slik at pilotprosjekter ofte kun blir nettopp piloter – og at konseptene ikke tas videre i tilstrekkelig grad. Dermed er det positivt at Enova nå er på banen med en ny støtteordning som forhåpentligvis kan bistå til at flere nye konsepter og løsninger faktisk blir tatt i bruk. Det gjenstår selvsagt å se hva som kommer ut av dette i praksis.

Det er nok flere årsaker til at disse nye løsningene innen byggenæringen ikke har blitt tatt i bruk tidligere – men det er ikke til å stikke under en stol at det er mange som ikke har vært fornøyde med hvordan Enova har innrettet støtten sin den senere årene. Enkelte klager over for store byråkratiske hindringer som har sørget for en for komplisert søkeprosess, feil innretning på støtteordningene, og at man ikke har hørt på byggenæringens ønsker i stor nok grad.

Ikke minst har det vært for lite og helt feil fokus på oppgradering av eksisterende bygninger – spesielt når vi snakker om privathusholdninger. Det er mange boliger rundt om i landet som er milevis unna den standarden vi har bygget med de senere årene. Hus fra 1960-70- 80 og delvis 90-tallet bruker langt mer energi til oppvarming enn hva som er nødvendig. Det går enorme menger energi til å varme opp disse byggene som er for dårlig isolert og har benyttet standarder og byggevarer fra en annen tid. I mange tilfeller vil det koste lite å få disse byggene opp til en langt bedre standard, slik at de i hvert fal kan nærme seg dagens moderne bygg når det gjelder forbruk av energi til oppvarming. Klarer man å finne gode støtteordninger som folk klarer å sette seg inn i og ønsker å bruke – kan virkningen være enorm. Dette er tiltak som virkelig vil ha en effekt og er noe som mange i næringen har ropt på i flere år.

Enova er et viktig instrument i å gjøre den norske både nåværende og fremtidige bygningsmasse mer moderne og ikke minst bidra til at man tenker fremtidsrettet – og er med på å bidra til at vi stadig utvikler oss. Men dette instrumentet har ikke blir benyttet godt nok, og det er viktig at man får på plass ordninger som virkelig fungerer i markedet. For å få til dette, er det viktig å lytte til næringens aktører. Det er klart de ønsker å tjene penger på sine produkter og tjenester – men det er også slik at de genuint ønsker å bidra til en god utvikling rundt våre bygg – og at de kan være med på å virkelig bidra til et lavere energiforbruk både nå og for tiden fremover.

Powered by Labrador CMS