Enorme ødeleggelser i Kvam

Innbyggerne i Kvam i Gudbrandsdalen forsøkte fredag å få oversikt over de enorme ødeleggelsene i bygda. For noen blir det andre gang på to år at de må starte helt på nytt.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Familien til Trond Teigen hadde nettopp flyttet inn i det nye huset da han måtte evakuere. Det forrige mistet de i storflommen i 2011.

– NVE og kommunen garanterte at det var trygt å bygge opp igjen her, selv om vi var skeptiske. Det må være noen som sitter med en ganske dårlig magefølelse nå, sier Teigen til NTB.

Da vannet flommet over elvebredden onsdag, rev det opp de nybygde veggene, og hele huset ble fullstendig oversvømt.

– Siden jeg har passert 50, bygde jeg alt på en etasje. Så alt av inventar er fullstendig ødelagt. Det var jo meningen at jeg skulle bo her resten av livet, men sånn ble det ikke, sier han.

– Ikke én gang til
Han har fått nok av lovnader fra geologer og NVE, og har bestemt seg for at huset ikke skal bygges opp igjen.

– Nå håper jeg kommunen kan stille med nye tomter som er trygge for flom. Vi ville bygge et annet sted sist, men det var ikke tomt å få, forteller Teigen.

De enorme vannmassene kom med en så stor kraft at store steiner, trær, biler, campingvogner og anleggsmaskiner som sto i veien ble skylt flere hundre meter nedover dalen.

Kjelleren full
– Det var heldig at det kom da det kom, og ikke om natta. Da hadde vi ikke kommet oss ut, for vannet sto rundt hele huset, sier Ove Kristian Brendstuen til NTB.

Sammen med kona og barna på åtte og ti år var han fredag tilbake for å se på huset.

– Det er flere rom jeg ikke kommer inn i det hele tatt, sier han, mens han går ned den sleipe og tilgrisede kjellertrappa.

På gulvet ligger slam og grus tykt, noen steder så høyt at han må dukke for ikke å stange i taket. Vannmassene flommet inn i kjelleren og kastet rundt på møblene i soverom og kjellerstue. De dørene som ikke er blokkert av grusen, er revet løs fra hengslene.

– Jeg er usikker på når vi kan flytte tilbake, og nå venter vi på en takstmann. Det ser ut til at bæreveggene har seget ned, og da kan hele huset være utrygt, sier Brendstuen.

Måtte rømme
Fredag hadde vannet trukket seg tilbake fra de hardest rammede områdene, men det er fortsatt lenge til mange av de evakuerte kan returnere til husene sine. Strøm, vann og kloakk fungerer ikke, og for mange er skadene på huset så store at det kan ta uker eller måneder å sette dem i stand.

Lisbeth Nordlien måtte i all hast rømme huset da vannet kom fossende onsdag. Det ble en veldig annerledes avslutning på treårsfeiringen for sønnen Mats enn planlagt.

– Jeg så det begynte å renne over. Først kom det en liten bekk, men ett minutt senere var det blitt en stor elv. Vi rakk ikke å få ut bilene, men måtte rømme til fots. Maten fra selskapet står fortsatt på bordet, forteller hun.

Jens Tangen bygde huset sitt i 1968, bare noen få meter unna barndomshjemmet. 74-åringen har aldri sett lignende ødeleggelser.

– Flommen for to år siden var første gang jeg har sett at stor flom her, og denne gangen er det enda større skader. Dette har rammet nesten hele bygda, og hele boligfeltet, forteller han.

Powered by Labrador CMS