Enorme muligheter i fjell
Knapphet på arealer i sentrumsområder har vært et problem i mange år. Med en stadig økende urbanisering og fortetting inn mot storbyene og regionsentrene, blir det mindre plass å boltre seg på i og rundt sentrumsområdene. Alle vil nærmest mulig sentrum, men det er selvsagt ikke plass til alle.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Med Norges topografi er det mange byer som har et stort uutnyttet potensiale. Det finnes mange muligheter i fjell som langt fra er godt nok utnyttet. Det eksisterer enkelte gode eksempler på hva fjellrommet kan benyttes til, men det er bemerkelsesverdig at ikke flere benytter muligheten til å bygge flere installasjoner inne i fjellet eller under bakken.
Blant de beste eksemplene på å utnytte fjellrommene til samfunnsnyttige formål er Fjellhallen på Gjøvik, flere svømmehaller, jernbanestasjoner samt parkeringsanlegg. Torsdag inngikk Veidekke en kontakt på å bygge nettopp et parkeringsanlegg inne fjellet i Ulriksdal Bergen. De skal her bygge 345 parkeringsplasser. Det er ikke første gang man i Bergen bygger parkeringsanlegg i fjell. I 2005 bygde Veidekke Klostergarasjen med 940 parkeringsplasser. Veidekke er også i full gang med å bygge 1.500 parkeringsplasser i fjellet under Sartor Senter. Vi har tidligere omtalt planene man har presentert i Bærum for underjordisk båthavn og p-hus der.
Tomteprisene er blitt veldig høye i landets mest populære byer og tettsteder. Det burde være mulig å frigjøre populære arealer i dagen, som parkeringsplasser og andre installasjoner, som like gjerne kan flyttes inn i fjellet. De frigjorte tomtene kan da benyttes til boligformål eller yrkesbygg. Ofte eier kommunene selv disse arealene, og det burde være mulig å finansiere mye av sprengningsarbeidet og etableringen av fjellanleggene med tomtesalg.
Norge er verdensledende i å sprenge ut og utvikle denne typen fjellanlegg. Egentlig er det bare fantasien som settes grenser for hva slike anlegg kan brukes til. Inne i fjellet er klimaet stabilt med en jevn temperatur hele året. På Svalbard har man etablert Frølageret inne i fjellet. Det var selvsagt ikke mangel på tomteareal som gjorde at man valgte fjellet for å ta vare verdensarven, men de stabile forholdene som finnes inne i fjellet.
I fjellsprengningsmiljøet i Norge finnes det mye nyttig kunnskap innen dette feltet. Det er mange norske kommuner som kunne ha god nytte av å ta kontakt med dette miljøet. Mulighetene er enorme.