Dersom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) ikke blir enige, kan 16.200 bygningsarbeidere gå ut i streik. Den vil ramme om lag 960 bedrifter.
Enighet i byggfagmeklingen – ingen streik
Mer enn tolv timer på overtid ble det enighet i meklingen i byggfaget. Dermed unngås streik for 16.200 ansatte.
– Gjennom dette oppgjøret skaper vi en byggebransje med mer seriøsitet, hvor det blir mer attraktivt å jobbe, og som satser på kompetanse, sier forhandlingsleder Per Skau i Fellesforbundet.
– Økt lønn og bedre vilkår vil gjøre det mulig å tiltrekke seg den arbeidskraften byggebransjen trenger, legger han til.
Som i frontfaget
Lønnsøkningen tas ut med fire kroner i generelt tillegg, noe som er innenfor rammen av frontfaget.
Dessuten økes minstesatsen for fagarbeidere med ti kroner i timen. Overtidsgodtgjørelsen økes også, og det blir påslag på alle akkordtariffer, ifølge Fellesforbundet.
– Dette har vært et svært krevende oppgjør, med flere vanskelige temaer, men vi er tilfredse med å ha kommet til enighet og at vi har unngått konflikt, sier forhandlingsleder Siri Bergh i Byggenæringens Landsforening (BNL).
Glad for akkordløsning
– Vi er også glade for å ha funnet en løsning på akkord, som har vært et svært krevende tema i årets mekling, sier forhandlingsleder Bergh.
Partene har et felles mål om å øke bruk av akkord i bedriftene og skal nå opprette et servicekontor som gjennom kompetanseutvikling, forenkling og digitalisering vil jobbe for å nå dette målet.
Carl Petter Martinsen har ledet Riksmeklerens arbeid med å få partene til enighet. Oppgjøret går nå til uravstemning, med frist 6. mai.
Les møteboken her