Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Engstelige, men risikovillige boligkjøpere

Mange nordmenn er engstelige når de skal kjøpe bolig. Likevel leser bare halvparten gjennom all tilgjengelig informasjon om boligen før de legger inn bud.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

37 prosent av norske boligkjøpere sier de er engstelige for å ende opp med uventede utgifter når de kjøper seg bolig, ifølge en ny undersøkelse laget av Norstat for Forbrukerrådet. 47 prosent av kjøperne under 30 år er redde for dette.

Likevel bruker 46 prosent av de 1.000 spurte mindre enn en time på å lese gjennom den tilgjengelige informasjonen som finnes om boligen.

Dermed er det ikke rart at mange boligkjøp ender i konflikt, påpeker direktøren i Forbrukerrådet, Randi Flesland.

Avgjørende ord

– Du bør helst lese alt allerede før visningen. Takstmannens vurdering og egenerklæringsskjemaet fra selgeren er helt avgjørende. Husk at et eneste ord som forteller om en skade, kan gjøre at du mister muligheten til å reklamere overfor selger eller eierskifteforsikringsselskapet, sier hun.

Flesland tror mange kvier seg til å ta fatt på jobben med å lese gjennom slike dokumenter.

– Mye av den informasjonen som finnes i dag, er veldig dårlig og tung å lese. Den tar mer forbehold enn den gir informasjon. Derfor er det veldig viktig at takstmennene og meglerne gir en dokumentasjon som er lett forståelig og som gir den relevante informasjonen, risikofaktorene, med en gang, sier direktøren til NTB.

Enklere fra 2015

I 2015 kommer det krav om nye tekniske tilstandsrapporter ved boligsalg. Dette har Forbrukerrådet jobbet for i nesten 40 år, forteller Flesland.

– Dette er en ny standard. Man vil gå gjennom den tekniske tilstanden til boligen slik at du vet hva du kjøper. Allerede på den første siden skal risikofaktorene komme tydelig fram, slik at du med en gang kan se for eksempel om grunnmuren er gammel, og om du må regne med dette før du gir budet ditt, sier hun og mener at ikke ordningen ikke straffer selgerne.

– I boligmarkedet er begge parter like. Boligselger skal også kjøpe seg et nytt sted å bo. I tillegg er det bra for selger at man med skikkelig informasjon unngår misforståelser og konflikter begge veier, påpeker Flesland.

Forbrukerrådet ønsker også at tiden mellom visning og budfristene skal utvides med minst et døgn for at kjøper skal kunne lese seg opp og sjekke ting skikkelig før boligen kjøpes.

Powered by Labrador CMS