Vindkraftprosjekter på land møter ofte stor motstand lokalt. Energidepartementet ønsker å få kommunene med på laget.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB
Vindkraftutbyggingen i Norge har bremset kraftig opp
Det er nærmest full stopp i vindkraftutbyggingen i Norge. Lokal aksept og offentlig eierskap er viktig for å få realisert vindkraftprosjekter, ifølge rapport.
– Vi har ikke råd til at flere norske kommuner gjør prinsippvedtak mot vindkraft, sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet til FriFagbevegelse.
Norge har i dag 65 vindkraftverk og til sammen 1392 vindturbiner, men de siste to og et halvt årene er det installert bare elleve vindturbiner i Norge, skrev nettstedet Europower i sommer.
I år ligger det an til at det ikke kommer en eneste ny turbin. Det er i så fall for første gang på åtte år. 17 norske kommuner har dessuten gjort prinsipielle vedtak mot at det skal bygges vindkraft.
– Det er fullt mulig å gjøre vindkraft på land til en vinnersak, men da må vi ha kommunene med på laget, sier Sæther.
En rapport som Thema Consulting Group har gjort for Samfunnsbedriftene Energi, Kraftfylka, EL og IT Forbundet og Forbundet Styrke, konkluderer med at lokal aksept og offentlig eierskap er viktig for at vindkraftprosjekter på land skal bli realisert.
Rapporten peker på flere måter å øke lokal aksept for utbygging, blant annet ved å styrke kommunalt eierskap og økonomiske insentiv.
Rundt to tredjedeler av vindkraften i Norge er eid av utenlandske selskaper.