Statkraft vil levere både i pose og sekk
Statkraft firer ikke på ambisjonsnivået og vil satse 90 milliarder kroner i fornybar energiproduksjon de kommende fem årene.
- Vi vurderer dette som en innertier i forhold til regjeringens egen klima- og miljøpolitikk, og kan levere både i pose og sekk. Vi føler også at vi har god troverdighet og goodwill, sier styreleder Arvid Grundekjøn i Statkraft til NTB.
Styret i Statkraft ba onsdag eieren, staten, om at egenkapitalen i selskapet blir styrket med 8 milliarder kroner. Samtidig ber Statkraft-styret om at staten justerer sin utbyttepolitikk. I klartekst betyr det at Statkraft ber om at mer av overskuddet blir igjen i selskapet.
Større verdier
Satsingen dreier seg om vann-, vindkraft og fjernvarme i Norge, satsing på miljøvennlig kraft i Europa og på vannkraft utenfor Europa.
- Vi har drevet svært lønnsomt i mange år. Nå har vi muligheter foran oss som kan skape enda større verdier for eieren. For å realisere dette, trenger vi penger, som vi naturligvis kunne låne i markedet. Det ville ha blitt usedvanlig kostbart. Derfor ber vi om at eieren deltar ved å styrke egenkapitalen og justere utbyttepolitikken, sier Grundekjøn.
Anbefalingene ble overlevert til nærings- og handelsminister Sylvia Brustad (Ap) onsdag. Brustad har foreløpig kommentert henvendelsen fra Statkraft med at den vil bli vurdert av departementet og regjeringen.
- En beslutning om å øke selskapets grunnkapital må vedtas av Stortinget, sier Brustad.
Store utbytter
Staten er selskapets eier og har tatt ut det meste av selskapets overskudd i utbytte. Styret ønsker at utbyttepolitikken skal endres, slik at staten reduserer utbyttet til mellom 50 og 75 prosent av overskuddet. I 2007 var resultat etter skatt i Statkraft 6,6 milliarder kroner.
- Det er enhver eiers privilegium å bestemme utbyttenivået. Fra selskapets side ser vi det slik at vi her står overfor muligheter til å øke inntjeningen, og at satsingen er fornuftig. Potensialet er såpass stort at det kan lønne seg å la mer av Statkrafts inntekter bli igjen i selskapet, sier Grundekjøn.
Gunnar Kvassheim (V), som er leder i Stortingets energi- og miljøkomité, sier i en kommentar til NTB at han slett ikke er overrasket over henvendelsen fra Statkraft. Han er i utgangspunktet positiv til at utbyttenivået reduseres for å gjøre selskapet i stand til å holde en høyere aktivitet.
- Når det gjelder egenkapitalforhøyelsen vil takten i satsingen på fornybar energi i Norge være avgjørende for hva vi vil være med på, sier Kvassheim.