Illustrasjonsfoto

Solkraft-markedet i Norge doblet på ett år

I 2019 ble det installert solcellepaneler med en kapasitet på 51 megawatt her i landet, mer enn dobbelt så mye som i 2018. Størst er veksten på næringsbygg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

Kapasiteten har åttedoblet seg siden utgangen av 2015, ifølge en rapport som ble lagt fram av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) onsdag.

Strøm til 100.000

60 prosent av solcellekapasiteten i 2019 ble installert på nærings- og industribygg, og 35 prosent ble installert hos private husholdninger.

Samlet sett var det installert om lag 120 megawatt (MW) med solceller i Norge ved utgangen av 2019 – hvorav 100 MW er koblet til strømnettet.

– Veldig enkelt regnet betyr dette at midt på dagen, en klar sommerdag, kan solcellene i Norge dekke strømforbruket til 100.000 boliger, sier avdelingsingeniør Jarand Hole i NVE.

Det grønne skiftet

Solenergiklyngen trekker fra at det har vært vekst både i tallet på selskaper som driver med solenergi og i volum.

– Nå er tiden inne for å legge til rette for den veksten i solenergi vi trenger for å bli et fullelektrifisert samfunn. På den måten kan både solenergibransjen og det grønne skiftet komme styrket ut av koronakrisen, sier daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen.

Multikonsult har laget statistikken, på oppdrag fra NVE og Solenergiklyngen.

– Solcelleanlegg installeres spredd på tusenvis av tak rundt om i landet, dette fører med seg både fordeler og utfordringer. NVE ønsker å ha så god oversikt over denne ressursen som mulig, slik at vi kan legge til rette for å utnytte fordelene og løse utfordringene på en best mulig måte, sier Jarand Hole i NVE.

Pris og klima

Asplan Viak – som er blant partnerne i Solenergiklyngen – har laget en rapport om hvilke jobber som skapes i solenergibransjen.

– At økningen i markedet fortsetter viser at både husholdninger og næringslivet har en økende bevissthet rundt hva solkraft er. Man har sett hva som kommer til å skje globalt. Dette innebærer dramatiske endringer. Solenergi blir det foretrukne valget på grunn av lav pris og av klimahensyn, sier sivilingeniør Peter Bernhard i Asplan Viak.

Powered by Labrador CMS