Dette handler i praksis om nye utenlandskabler, mener Rødts Sofie Marhaug, som ber regjeringen stanse planene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Regjeringen må si nei til å fornye strømkabler til Danmark, mener flere partier

Statnett mener det er rasjonelt å fornye to strømkabler til Danmark og ber om utredning. Flere partier frykter prissmitte og ber regjeringen si nei.

Publisert

De to eldste av fire strømkabler mellom Norge og Danmark når enden av sin tekniske levetid i 2026/2027.

Statnett mener det er rasjonelt å fornye kablene fordi de bidrar til bedre utnyttelse av det nordiske og europeiske kraftsystemet og har nå bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om en utredning.

Prislappen for en eventuell fornyelse blir på mellom 10 og 16 milliarder kroner, hvorav Statnetts andel er om lag halvparten.

– Handler i praksis om nye kabler

Rødt ber regjeringen om å stanse planene.

– Denne saken har jeg tatt opp med energiministeren mange ganger. I praksis handler dette om nye kabler, sannsynligvis med større kapasitet enn de gamle. Dette vil øke prissmitten og gi oss dårligere kontroll over kraften, sier nestleder og energipolitisk talsperson på Stortinget, Sofie Marhaug, til NTB.

– Nå må Senterpartiet vise handlekraft i regjeringen og ikke la seg overkjøre, legger hun til.

Hun viser til at Senterpartiet tidligere har sagt nei til å fornye de to eldre kablene.

– Senterpartiet mener det ikke er noen grunn til å fornye de konsesjonene. Det er vårt klare primærstandpunkt. Vi mener tiden er forbi for store, nye utenlandskabler, sa finansminister og partileder for Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, til NTB i november i fjor.

Advarer mot avvikling

Også Frp frykter prissmitte og mener det er uklokt å fornye kablene.

– Vi opplever allerede i dag stor prissmitte via dagens kabler som kobler oss til et Europa med umettelig energibehov. Da er ikke løsningen mer kapasitet til dette markedet, sier stortingsrepresentant og medlem av energi- og miljøkomiteen Marius Arion Nilsen.

MDGs Une Bastholm advarer imidlertid mot å avvikle kablene.

– Å kutte ut kabler til nabolandene våre vil ikke være klokt. Både norsk, nordisk og europeisk energisikkerhet vinner på tett samarbeid, sier hun til NTB.

Bastholm er bekymret for at færre kabler fører til flere naturinngrep i Norge i tillegg til at det blir vanskeligere å kutte klimagassutslipp.

– Kapasiteten må utredes nærmere

De fire kablene har i dag en samlet kapasitet på om lag 1700 MW, hvorav kapasiteten på de to eldste utgjør 500 MW.

– Kapasiteten på en eventuell reinvestering må utredes nærmere, skriver Statnett i en pressemelding.

Utenlandskablene bidrar til bedre utnyttelse av det nordiske og europeiske kraftsystemet, mener konstituert konserndirektør for Nett, Christian Færø.

– Norge går mot en svekket kraftbalanse, og alternativet til utveksling av kraft med utlandet er å bygge ut mer kraft og nett i Norge, sier han.

Statnett og danske Energinet ser nå sammen på mulige løsninger for å fornye de to kablene.

– Arbeidene er i en tidlig fase, og det vil ta tid før et beslutningsvalg kan tas, understreker Statnett. Energidepartementet fatter endelig vedtak etter en eventuell konsesjonssøknad.

Powered by Labrador CMS