Mistillit etter Troms Kraft-salg til Sverige
Styret og administrasjonen i det hardt prøvede Troms Kraft får knallhard kritikk for å ha solgt en tredel av sin kraftproduksjon til svenske Jämtkraft.
Salget omfatter en tredel av Troms kraftforsyning og energi som både inneholder kraftaksjer Troms har kjøpt i Nordland og kraftproduksjonen i Skibotn og Kvænangen i Troms. Det svenske kjøpet på 1,3 milliarder svenske kroner har skjedd uten at bedriftsforsamlingen eller Tromsø kommune har blitt orientert. Kommunen eier 40 prosent av aksjene i kraftselskapet.
– Jeg kan ikke lengre ha tillit til styret. Ikke etter at de fattet denne beslutningen uten at vi som eiere ble informert, sier byrådsleder i Tromsø Øyvind Hilmarsen.
Ifølge Nordlys ønsket kommunen å se regnskapet til Troms Kraft før de ville ta stilling til salget. Troms fylke som eier 60 prosent skal ha akseptert salgsavtalen med svenskene.
Etterforskes
Troms Kraft gjennomlever nå en omfattende økonomiskandale. Det heleide svenske datterselskapet Kraft & Kultur etterforskes av svensk økokrim etter at det er oppdaget regnskapstriksing på 1,5 milliarder svenske kroner.
Tromsø kommune og Troms Fylke kan se langt etter utbytte fra selskapet som hvert år har spedd på offentlige budsjetter med over 100 millioner kroner de seneste årene.
Nordnorsk løsning
Troms Kraft kjøpte seg dyrt inn i Salten kraftsamband og Nordkraft fra danske Dong Energy. Disse aksjene har Nordland Fylke vært interessert i å kjøpe fra det svekkede selskapet. I to omganger har fylket forsøkt å legge inn bud på aksjepostene og få en nordnorsk løsning. Nå er nordlandspolitikerne opprørt over å ha blitt oversett samtidig som Troms Kraft har forhandlet med svenske Jämtkraft.
– Jeg er skikkelig overrasket over at styreleder Odd Roger Enoksen i Troms Kraft, som er en størrelse i nordnorsk samfunns- og næringsliv, ikke har tatt kontakt med oss etter vår henvendelse, sier gruppeleder for arbeiderpartiet i Nordland Fylkesting, Thomas Nordvoll, til Nordlys.