Kraftkabler til Europa kan gi høyere strømpris
De nye strømkablene til Tyskland og Storbritannia kan øke strømregningen til norske husholdninger med 800 kroner, viser en analyse fra Statnett.
Denne artikkelen er over ti år gammel.
Samtidig som strømregningen kan bli høyere, konkluderer analysen med at den samfunnsøkonomiske verdien av kablene er stor, skriver Dagens Næringsliv.
Olje- og energidepartementet ga mandag grønt lys til bygging av strømkablene til Tyskland og Storbritannia.
Kablene, som blir på 1.400 megawatt hver, kommer til å gå fra Tonstad i Vest-Agder til Wilster i Tyskland og fra Kvilldal i Rogaland til Blyth i Storbritannia. Sistnevnte skal etter planen være klar i 2020 og blir verdens lengste undersjøiske kabel av denne typen, ifølge regjeringen. Kabelen til Tyskland planlegges å være i drift i 2018.
Regjeringen ser for seg at de nye kablene vil bidra til økt verdiskaping i form av økte handelsinntekter og stigende pris på norsk strøm. Men økt eksport av norsk strøm betyr ikke nødvendigvis høyere strømpriser her hjemme, påpekte olje- og energiminister Tord Lien (Frp) overfor NTB mandag.
Analysen til Statnett viser imidlertid at en gjennomsnittshusholdning får 800 kroner i økte strømutgifter i 2020, hvis produksjonen av strøm er like høy som uten kablene.
– Analysene bygger på at det kommer inn mye ny fornybar kraft fram til 2020. Det vil isolert sett dra prisene ned, mens kablene isolert sett trekker dem noe opp igjen. Alt i alt forventer vi priser i 2020 på om lag samme nivå som snittet de siste ti årene, sier direktør Håkon Borgen i Statnett til avisen.