Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB

Innfører tilskuddsordning for å utnytte strømnettet bedre

Nye klimatiltak skal innføres i Oslo og mer av byen skal elektrifiseres. Det vil kreve mer av strømnettet.

Publisert

Klimaetaten i hovedstaden har derfor innført en tilskuddsordning som skal støtte byggeiere som kobler seg til et energifleksibilitetsmarked.

– Gjennom fleksibilitetsmarkedet kan de få betalt for å senke strømforbruket når nettet er under størst press, og på den måten frigjøre verdifull kapasitet i strømnettet, skriver kommunen på sine nettsider.

Byråd for miljø- og samferdsel, Marit Vea (V), har tro på at den nye ordningen vil gi resultater.

– Oslo har kommet langt i elektrifiseringen av transport og bygg og anlegg. Men skal vi nå målet om utslippsfritt Oslo innen 2030, må vi bruke energien smartere. Gjennom denne tilskuddsordningen gir vi byggeiere muligheten til å spare energikostnader samtidig som vi får utnyttet strømnettet bedre. Det er både smart og klimavennlig, sier Vea til kommunens nettsider

Ordningen gir støtte til aktører som kobler seg til fleksibilitetsmarkedet Nodes.

Byråd for miljø- og samferdsel, Marit Vea (V).

I dag er fleksibilitetsmarkedet i en tidlig fase, med ganske få kunder og tilbydere.

– Klimaetaten håper tilskuddsordningen kan bidra til å modne markedet, slik at nettkapasitet kan frigjøres til nødvendige klimatiltak som elektrifisering av veitransport og bygg- og anleggsvirksomhet. Kan man unngå dyre investeringer i strømnettet, er det også god samfunnsøkonomi, skriver kommunen videre.

– Strømnettet dimensjoneres etter den kaldeste dagen i året. Hvis kunder kan redusere forbruket sitt når strømnettet er under press, blir det mer kapasitet igjen til klimatiltak eller annet nytt forbruk. Denne tilskuddsordningen gjør at byggeiere kan installere utstyr og tilby enkelte laster, som elkjeler eller varmtvannsberedere, på en markedsplass for fleksibilitet, sier Petter N. Christiansen, seniorrådgiver i Klimaetaten.

Tilskuddsordningen er en konkurransebasert støtteordning, hvor byggeiere kan motta inntil 70 prosent av kostnaden ved å knytte seg til fleksibilitetsmarkedet, med et maksimalt støttebeløp på tre millioner kroner per prosjekt. Totalt er det satt av en pott på 15 millioner kroner til ordningen.

Aktuelle bygg for ordningen kan være næringsbygg, borettslag og sameier. Også aggregatorer, som samler fleksibilitet fra ulike laster i ulike bygg og tilbyr det i fleksibilitetsmarkedet, kan søke støtte på vegne av flere byggeiere. Ordningen har søknadsfrist 1. desember 2024.

Powered by Labrador CMS