Nye innfestingsløsninger vil gi færre skader på bygg og systemer. Dette vil være viktig for solcelleanleggenes totalkostnad i løpet av levetiden. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

SINTEF skal tilpasse solcelleanlegg for norske forhold

Forskere i SINTEF skal utvikle innfestingsløsninger for solcelleanlegg som er tilpasset norsk byggestandard og klima.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel.

– Det foreligger ingen anvisninger i Byggforskserien for området, og den manglende reguleringen gjør at det er fritt fram for aktører å benytte produkter som ikke er testet for norske forhold, sier SINTEF-forsker og prosjektleder Nathalie Labonnote i en pressemelding.

Hovedmålet i forskningsprosjektet Solar er å utvikle innfestingsløsninger for solcelleanlegg som hensyntar norske byggestandarder og værforhold. Med den veksten som har vært og forventes i solcellemarkedet de kommende tiår, vil prosjektet kunne bidra til betydelig sysselsettingseffekt lokalt og være et bidrag til det grønne skiftet i norsk industri.

Lonevåg Beslagfabrikk AS (LOBAS) har i flere tiår vært en av av markedslederne på taksikringsprodukter som snøfangere og stigetrinn, og får nå en mulighet til å skape en ny produktgruppe hvor de kan utnytte sin erfaring og kompetanse i et nytt marked.

LOBAS ser på utviklingen av et norsk innfestingssystem for solcelleanlegg som både en stor mulighet for bedriften til å sikre økt fremtidig aktivitet og sysselsetting, men også som viktig for den videre veksten i markedet da det vil være veldig negativt for etterspørselen dersom huseiere opplever store problemer og kostnader knyttet til feilretting i løpet av systemets levetid.

SINTEF skal bistå med kompetanse på produktoptimalisering (med bruk av både simuleringer og piloter) og digital forretningsstrategi, med utvikling av et web-basert designverktøy til sluttkunder.

Powered by Labrador CMS