Rørleggerne tror nordmenns vaner med tappevann og gulvvarme raskt vil føre til overforbruk av strøm innenfor nytt regelverk.
Rørleggerne kritiske til nye krav
Rørleggerentreprenørene Norge går ut mot Direktoratet for byggkvalitet og deres nye forslag til energikrav er et tydelig tilbakeskritt som kan føre til økt strømforbruk i norske hjem.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det skriver Rørentreprenørene Norge i en pressemelding mandag.
–Forslagene blir ikke bedre av at myndighetene etter all sannsynlighet legger til grunn feil metoder når de beregner hvor mye energi som trengs til moderne boliger, uttaler Dag Halvorsen i rørleggerbedriften Sig Halvorsen.
Han hevder i pressemeldingen at forslagene fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBk) markerer et tydelig tilbakeskritt.
I sitt forslag til endringer legger myndighetene opp til å akseptere direktevirkende strøm som en del av fremtidens energiforsyning i nye bygg under 1.000 kvadratmeter. Rørentreprenørene Norge skriver i pressemeldingen at det vil bidra til å fjerne insentiver for varmepumper og vannbåren varme, og vil resultere i høyere strømforbruk.
Myndighetenes forslag om å fjerne reguleringen av direktevirkende elektrisitet til oppvarming, begrunnes i et økende nordisk kraftoverskudd og at konsekvensene ved valg av energisystem blir mindre ettersom boliger får et lavere energibehov. For boliger er det, ifølge pressemeldingen, en målsetting å få til en reduksjon av energiforbruket på 26 prosent i forhold til gjeldene regler i henhold til TEK10.
– Uansett om man bygger null-energi-hus vil man ikke få behovet lenger ned enn til et visst minimumsnivå. For eksempel vil folk ha varme i baderomsgulvene. Varmen står på mer eller mindre hele året. Når varmen siver ut i huset stiger innetemperaturen, og dermed lufter man ut, sier Dag Halvorsen.