NVE gir grønt lys for Tolga kraftverk

Tolga kraftverk i Hedmark blir høyst sannsynlig en realitet etter at NVE anbefaler Olje- og energidepartementet å tillate bygging.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Kraftverket vil gi en årlig produksjon på om lag 173 gigawattimer. Det tilsvarer årsforbruket til 8.650 husstander.

Opplandskraft står bak søknaden om å bygge Tolga kraftverk, som etter planen skal bruke fallet i Glomma gjennom Tolga sentrum.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) foreslår alternativet med inntak ved Hummelvoll og utløp ved Eidsfossen, en strekning på om lag 12 kilometer. Direktoratet tilrår ikke utbygging etter alternativene som inkluderer Eidsfossen.

I den samlede vurderingen er det lagt vekt på at Tolga kraftverk vil gi et betydelig bidrag i produksjonen av ny fornybar energi, der en stor del er vinterkraft.

Direktoratet peker på at de mest sentrale problemstillingene knyttet til konsesjonsspørsmålet gjelder fisk og fisketurisme. I tillegg er Glomma et viktig landskapselement gjennom Tolga sentrum, og utbyggingen påvirker en av de få gjenværende strykstrekningene i Glomma som ikke er brukt til kraftproduksjon. For å ivareta dette, foreslår NVE en rekke tiltak, inkludert fiskepassasjer, større minstevannføring om vinteren og opprettelsen av et fond på 5 millioner kroner til fisk og fisketurisme.

Powered by Labrador CMS