Rådmann Morten Wolden i Trondheim sammen med Annemie Wyckman (NTNU) og Silja Rønningsen (Trondheim kommune) som har vært prosjektledere for søknaden.
Foto: Trondheim kommune
Trondheim blir europeisk smartby
Trondheim og NTNU er plukket ut av EU til å lede an i utviklingen av europeiske energismarte byer.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Trondheim kommune og samarbeidspartnere fikk nylig nyheten om at prosjektet «+ CityxChange» har nådd til topps i EUs forskning og innovasjonsprogram Horizon 2020.
- Dette er fantastiske nyheter. Vi har store forventninger til hva vi kan oppnå i dette samarbeidet, sier professor Annemie Wyckmans, koordinator for smartby-prosjektet + CityxChange og leder for NTNU Smart Sustainable Cities i en pressemelding.
I alt er det syv europeiske byer med i samarbeidet, hvor Trondheim og Limerick i Irland blir fyrtårnbyer. Sestao (Spania), Pisek (Tsjekkia), Smolyan (Bulgaria), Alba Iulia (Romania) og Võru (Estland) er med som følgerbyer.
Under ledelse av NTNU vil byene de neste fem årene utvikle nye løsninger, og eksperimentere med hvordan man blir smarte energisteder. De skal bruke digitale tjenester for å forbedre livskvaliteten for og sammen med sine borgere, generere mer energi enn de forbruker og utveksle erfaringer med byer over hele Europa.
- Byene i Europa vil spille en nøkkelrolle i utviklingen av fremtidens bærekraftige og moderne levesett. Omleggingen av energisystemene og måten vi produserer og bruker energi på kommer til å skape store verdiskapingsmuligheter fremover. At Trondheim og NTNU nå har fått oppgaven med å lede an i dette arbeidet i Europa vil forhåpentligvis gi mye læring og skape mange muligheter for Trøndelag og Norge, sier Bengt Eidem, kommunikasjonsdirektør i TrønderEnergi i en pressemelding.
Prosjektet vil motta 20 millioner euro i finansiering av Horizon 2020. I tillegg legger prosjektpartnerne i 10 millioner euro for å sikre lokal gjennomføring av demonstrasjonsprosjektene i Trondheim og Limerick.
Forventet prosjektstart er 1. januar 2019.