FrP på besøk hos Glava.
Foto: Glava
Ønsker økt politisk satsing på energieffektivisering av eksisterende boliger
I et møte hos Glava uttalte Fremskrittspartiet at de ønsker økt politisk satsing på energieffektivisering av eksisterende boliger.
Det var energipolitisk talsmann Gisle Saudland som deltok i møtet hos Glava i Askim sammen med Østfold-representantene Ulf Leirstein og Erlend Wiborg.
Her kom det frem at Lerstein vil følge opp overfor regjeringen for å se på endringer i støtteordningene, og at de ønsker at flere eldre hus får mulighet til å kunne oppgraderes slik at de blir mer energieffektive.
Huseiernes Landsforbund publiserte nylig en rapport som viser at 165 millioner av de 400 millionene som privatpersoner betalte til Enova gjennom strømregningen i fjor, gikk tilbake som støtte til boligeiere.
Glava har gjennom flere møter med politikere tatt til orde for at man må bruke mer av disse midlene på å støtte enkelttiltak med dokumentert effekt, som etterisolering og skifte av vinduer.
- Dette er tiltak som enkelt kan halvere energibruken i eldre bygg, og ta Norge til målet om å kutte energibruken i eksisterende bygg med 4 TWh innen 2030, heter det i en pressemelding fra Glava.
- Lite energioppgradering
- Allerede i 2010 var Arnstad-utvalget tydelige på at hoveddelen av energigevinsten de nærmeste tiårene måtte hentes gjennom energireduserende tiltak i eksisterende bygningsmasse. Utvalget var like tydelige på at det viktigste virkemiddelet for å utløse et slikt marked var en enkel og forutsigbar støtteordning. Åtte år senere er vi ikke kommet nærmere en løsning, sier administrerende direktør Jon Karlsen i Glava.
I fjor publiserte Zero Emission Buildings rapporten ”Energioppgradering av norske boliger – Evaluering av scenariorapporter og forslag til virkemidler”.
Karlsen peker på at funnene fra det NTNU-ledede forskningssenteret for miljøvennlig energi, viser at den reelle r ehabiliteringsgraden for eksisterende boliger bare er litt over to prosent. Av disse igjen er det bare halvparten som også utfører energioppgraderende tiltak.
- Må senke terskelen
- Dagens støtteordninger fungerer ikke for å få fart på markedet. Vi mener at alle de 400 millionene som husholdningene betaler inn til Enova, bør gjøres tilgjengelige for energioppgraderende tiltak i eksisterende boliger. Så må vi senke terskelen for Hvermansen som eier disse husene. I dag er det bare de som har råd til veldig omfattende tiltak, får støtte, sier Karlsen,
Han vil heller fordele pengene på flere og premiere de som faktisk gjør noe som virker.
- Gjør du enkelttiltak som gir en god, dokumenterbar effekt og nær halverer energibruken, bør du kunne få støtte som faktisk monner. Fra spesialordninger som varmepumper og oljefyr vet vi at dette trigger handling. Og det er jo det politikerne vil: Vi når ikke målene de har satt bare gjennom forbildeprosjekter, sier Karlsen.
Etter møtet hos Glava varslet Fremskrittspartiet at de vil løfte saken opp på regjeringsnivå. Tidligere har regjeringspartner Venstre programfestet at de ønsker mer offensive tiltak fra staten for at flere huseiere skal energioppgradere sine boliger.