Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

Advarer mot Enova-forslag til ny energimerking av bygg: - Vil gjøre energimerket mindre forståelig

Ni forbruker- og interesseorganisasjoner frykter at et endringsforslag fra Enova vil gjøre energimerket for bygg mindre forståelig. Nå ber de om møte med statsråden.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel.

Energimerking

I dag er energimerking av boliger og bygninger er obligatorisk ved salg og utleie.

Alle boliger og yrkesbygg som blir solgt eller leid ut skal ha en energiattest.

Yrkesbygg over 1.000 m2 skal alltid ha gyldig energiattest.

Energiattesten bestå av eit energimerke som viser bygningen sin energistandard.

I februar 2020 sendte Olje- og energidepartementet en rapport på høring om Enovas arbeid med ny ordning for energimerking av bygg.

Kilde: NVE

Ordningen for energimerking skal fornyes, og i februar 2020 sendte Olje- og energidepartementet en rapport på høring om Enovas arbeid med ny ordning.

Ni aktører fra flere deler av byggenæringen frykter ett av forslagene om en felles energikarakter for energi og effekt vil komplisere ordningen.

– Energikarakteren bør ikke basere seg på en blanding av energi og effekt, skriver organisasjonene Huseierne, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), OBOS, Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi (VKE), Elektroforeningen, Nelfo, Norsk Varmepumpeforening, Boligprodusentenes Forening og Byggevareindustriens Forening i et felles brev til Olje- og energidepartementet.

Vil ha møte med statsråden

Organisasjonene har bedt om et møte med Olje- og energiminister Tina Bru (H) for å gi innspill til hvordan energimerkingen kan bli en enklere og mer treffsikker for de som skal kjøpe eller leie bygninger.

– Vår erfaring så langt er dessverre at energimerking i liten grad blir vektlagt. Vi tror at en enklere og mer treffsikker ordning vil kunne øke forbrukernes forståelse, bruk og nytte av den, skriver avsenderne til ministeren.

Høringsrunde

De mener det nye forslaget om en felles energikarakter for energi og effekt vil gjøre energimerket mindre forståelig og at forslaget vil kunne maskere gevinstene av å gjennomføre energi- og effekttiltak.

– I dag fastsettes energikarakteren i energimerket på bakgrunn av bygningens beregnede behov for kjøpt energi. Tilnærmingen er enkel å forstå, og den gir nyttig informasjon fordi en bedre karakter gir en indikasjon på redusert energibruk og lavere energiregninger, skriver de.

– I sin rapport foreslår Enova å erstatte dagens metode for beregning av energikarakter med en ny, ikke-utprøvd metode som introduserer effektberegninger og politisk vekting i karakterfastsettelsen. Det er avsenderne av dette brevet kritiske til, heter det videre i brevet.

– Bruk av politiske vektingsfaktorer i en forbrukerorientert ordning er uheldig og kontroversielt, skriver de.

Nyttig informasjon

Organisasjonene mener likevel at beregninger av bygningens behov for elektrisk effekt og effektfleksibilitet kan være nyttig for forbrukerne, og er positive til at slik informasjon inkluderes i energiattesten.

– Denne informasjonen må imidlertid fremstilles i et ufiltrert og forståelig format og ikke blandes sammen med beregninger av energiforbruk, mener de.

Ny høring

Byggeindustrien har spurt om en kommentar fra statsråd Tina Bru, men departementet sier de ikke kan si noe om den videre prosessen på nåværende tidspunkt.

– Departementet er nå i en fase der vi vurderer ulike tilnærminger basert på de høringsinnspillene som har kommet inn. Vi kan dessverre ikke si noe mer om den videre prosessen per nå. Når forslaget til forskrift er klart, vil det bli sendt ut på ny høring, skriver de i en e-post.

Byggeindustrien har også vært i kontakt med Enova, men de ønsker ikke å kommentere saken.

De ni organisasjonene bak brevet ønsker et møte med olje- og energiminister Tina Bru (H). Olje- og energidepartementet ønsker foreløpig ikke å si så mye om saken.
Powered by Labrador CMS