Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørli (til venstre) og administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Enova åpnet Borregaards miljøfabrikk

Borregaards nye biogassanlegg i Sarpsborg, Miljøfabrikken, ble offisielt åpnet torsdag. Anlegget reduserer, ifølge Enova, CO2-utslippene fra kjemikalieproduksjonen med 8.000 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Norge trenger flere slike bedrifter som satser på teknologiutvikling til det beste for bedriften og miljøet, sa Enova-direktør Nils Kristian Nakstad da han torsdag foretok den offisielle åpningen av biogassanlegget.

Ifølge en pressemelding fra Enova har statsforetaket bidratt med 30 millioner kroner i investeringsstøtte til anlegget. Anlegget vil produsere biogass tilsvarende 37 GWh i året, og fra 2015 vil produksjonen øke til 46 GWh. Det gjør Miljøfabrikken til en av Norges største biogassprodusenter.

Vinn-vinn-vanilje

Det nye anlegget utnytter organisk materiale i avløpsvann til å produsere biogass. Biogassen utnyttes til å produsere varme som trengs til spraytørking av lignin – en substans som hentes ut av treverk og blant annet brukes til å lage smakstilsettingen vanilin (vaniljesmak). Spraytørkingen er en energikrevende prosess hvor tungolje og propan tidligere har blitt brukt som energikilde. Når fabrikken nå i stedet kan benytte seg av den store biogassproduksjonen, kuttes CO2-utslippene med 8000 tonn. I tillegg går mindre organisk avfall ut i Glomma.

– Borregaard utnytter altså avfall som ellers hadde gått rett i elva til å produsere mer effektivt. Samtidig reduseres de norske klimautslippene. Dermed gir prosjektet både en gevinst for Borregaard og Norge. Dette er et kjempeeksempel på hva vi kan oppnå gjennom godt samarbeid, sier Enova-sjefen.

Vil inspirere

Nakstad uttaler at han håper prosjektet vil inspirere Borregaard til å gå i gang med nye energi- og klimaprosjekt.

– Vi har samarbeidet med Borregaard helt siden 2002, og de har gjennomført en rekke gode tiltak. Vi både håper og tror de vil fortsette med dette. De er en solid samarbeidspartner og prosjektutvikler med gjennomføringskraft, som til fulle demonstrerer at det også i industrien gjøres en stor jobb med få ned klimautslippene. I Norge har Borregaard muligheten til å bli en spydspiss i dette arbeidet, og vi ønsker svært gjerne å utvikle nye prosjekt sammen med dem, sier han.

Powered by Labrador CMS