Foto: SINTEF Byggforsk
SINTEF: - Kommunen bør gi boligråd
En ny rapport fra SINTEF Byggforsk slår fast at norske kommuner aktivt og systematisk bør kontakte alle som kjøper bruktbolig for å gi råd om energieffektivisering av eldre boliger.
Det skriver SINTEF Byggforsk i en pressemelding mandag.
Asker kommune har i samarbeid med SINTEF Byggforsk mottatt kompetansemidler fra Husbanken til å forske på energirådgivning og naboeffekter av oppgradering. Målet med prosjektet har vært å evaluere kommunens energirådgivningstjeneste, og å få kunnskap om hvordan man får boligeiere til å energieffektivisere ved å utnytte hvordan holdninger sprer seg gjennom sosiale prosesser.
– Jeg er veldig fornøyd med SINTEFs positive vurderinger av vår mangeårige energirådgivingstjeneste overfor innbyggere i Asker. Vi begynte jo med dette allerede i 2009. Kanskje flere kommuner nå blir inspirert til å etablerere noe tilsvarende? Vi deler gjerne våre erfaringer, uttaler ordfører Lene Conradi i Asker kommune.
Seniorforsker Åshild Lappegard Hauge ved SINTEF Byggforsk bekrefter i pressemeldingen at det er et mål å få flere kommuner til å drive aktivt med energirådgivning.
– Vi håper dette fører til at flere eldre eneboliger blir mer energieffektive, sier hun.
Gratis energirådgivning for beboere i Asker har mellom 100 og 150 besøk i året.
Omtrent halvparten av dem som er intervjuet, har utført de foreslåtte tiltakene ett til to år etter rådgivningen. Tiltakene omfatter installering av varmepumpe og bergvarmepumpe, bytting av vinduer og etterisolering. Det er imidlertid vanskelig å vite om tiltakene ville blitt utført uansett, siden de som tar kontakt allerede har ideer om oppgradering, skriver SINTEF.
Rapporten konkluderer med at kommunen aktivt og systematisk bør kontakte alle som nettopp har kjøpt ny bruktbolig – helst før de flytter inn. Fordelen er at man kommer i kontakt med boligeiere før de gjør tiltak som kan blokkere for energieffektivisering, også de som ikke er interessert i energieffektivisering i utgangspunktet.
– Vi anbefaler samarbeid med forskningsmiljøer og studenter som kan skrive bachelor- og masteroppgaver om energirådgivning. Når flere kommuner får faste energirådgivere, vil det inspirere de som jobber i tjenesten til å møtes og lage felles strategier, uttaler Hauge i pressemeldingen.