Illustrasjonsfoto.

Boliggigantene varsler solcellesatsing

Lørenporten-prosjektet til Selvaag Bolig blir boligbyggerens første prosjekt med solenergi, og OBOS prøver ut solceller på FutureBuilt-prosjekt på Manglerud. Og det kommer mer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Boligprodusentene Selvaag Bolig og OBOS ser lyst på utsiktene til solenergi i vinterlandet Norge.

I mai varslet OBOS storstilt satsing på solceller for forretningsbygg, men det vil også skje mye på boligsiden fremover i Norges største boligbyggelag.

– Generelt kommer vi til å satse mer på solceller. På vårt nye FutureBuilt-prosjekt på Manglerud blir det solceller og garantert også på vårt store FutureBuilt-prosjekt på Fornebu, sier konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj til Byggeindustrien.

Daniel Kjørberg Siraj konsernsjef i OBOS vil satse på solceller.

I Sverige leverer OBOS nå solceller som standard tilvalg på alle småhus og ifølge konsernsjefen ser OBOS-eide Block Watne nå på hva de kan gjøre i Norge.

– Også i borettslagene er det stadig flere som er interessert i sol, og OBOS Prosjekt bistår flere i vurderingsprosesser. Vi vurderer også flere strategiske investeringer, sier Siraj.

Lørenporten først ut

Hos Selvaag Bolig er de også i gang. De har allerede investert i solcelleselskapet Otovo, og de er også i ferd med å teste ut solcelle på boligprosjektet Lørenporten.

Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig. Arkivfoto.

I pilotprosjektet på Løren har Selvaag Bolig endt opp med et solcelleanlegg som skal drifte strøm for lys og fyring i fellesarealene.

– I utgangspunktet var planene mer omfattende, men de ble nedskalert etter samtaler med plan- og bygningsetaten. Men man må jo begynne et sted, så dette er spennende, sier administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig til Byggeindustrien.

Ikke merskostnader for sameiet

Det er Otovo, som Selvaag Bolig er deleier i, som skal prosjektere, bygge og installere anleggene på deler av Lørenporten-taket.

Strømkjøpsavtalen med Otovo skal ifølge sameiets vedtekter gå over 25 år og kan ikke sies opp.

– Sameiet får ikke vedlikeholdskostnader knyttet til anlegget, de er det Otovo som står for, og de vil heller ikke betale mer i strømutgifter enn det de ville gjort gjennom nettet. For vår del er det helt avgjørende at solcelleprosjektet ikke skal gi merkostnader for sameiet, sier porteføljedirektør Øystein Klungland i Selvaag Bolig om avtalen med Otovo.
Strengere krav

Klungland sier Lørenporten-prosjektet er en viktig pilot for Selvaag Bolig med tanke på kommende og potensielt større prosjekter.

– For en utbygger som oss er det viktig å ligge i fremste rekke på miljø og utvikling, og derfor investerer vi FoU-midler i dette. Med Lørenporten får vi testet ut løsninger og strukturer som kan tas ut i større skala på senere tidspunkt. Det vil bli stilt strengere krav til energibruk i boliger i fremtiden, og da vil dette kunne være et av bidragene, tror Klungland.

Powered by Labrador CMS