John-Erik Reiersen. Foto: Betong Norge
John-Erik Reiersen.

– Én av tre kommunale barneskoler i Oslo har tilfluktsrom

En ny rapport bestilt av Betong Norge, Norsk Stålforbund og Byggevareindustriens Forening, avdekket at én av tre kommunale barneskoler i Oslo har tilfluktsrom.

Publisert Sist oppdatert

– Av de tilfluktsrommene som eksisterer, er mange i dårlig stand og ikke tilstrekkelig vedlikeholdt, heter det i rapporten, som er utarbeidet av Menon Economics. Rapporten baserer seg på svar fra 91 av 116 kommunale barneskoler i Oslo.

Daglig leder i Betong Norge, John-Erik Reiersen mener Norge må ta inn over seg situasjonen Norge og resten av verden står i og ta de eksiterende retningslinjene for tilfluktsrom på alvor.

– Vi mener dette er viktige funn for offentligheten som krever debatt og handling, spesielt med tanke på den økte sikkerhetstrusselen globalt og behovet for å beskytte våre barn. Vi tror dessverre ikke funnene er unikt for Oslo, men at dette gjelder for svært mange skoler i norske kommuner, sier Reiersen via en melding fra Betong Norge.

– Det har vært og er fortsatt mulig med dispensasjon i forbindelse med bygging av tilfluktsrom i nye offentlige bygg, i praksis betyr dette at det ikke er bygget tilfluktsrom etter cirka 1994. Dette skyldes i stor grad at den kalde krigen ble avsluttet på 90 tallet, nå er sikkerhetssituasjonen en helt annen og radikalt endret. Endringen har kommet gradvis, og den første klare indikasjonen på forsterket og varig militær spenning kom i 2014 (Krym) og med utvidelsen av Russlands angrep på Ukraina i 2022. Norge tilpasser seg ikke denne endringen, og er ikke godt nok forberedt på scenarier der sivilsamfunnet angripes. Et av de viktigste tiltakene mener vi er å gjeninnføre pålegget om at alle offentlige bygg skal ha tilfluktsrom, at boligbygg over en viss størrelse skal tilby beskyttelse. Vi kan ikke fortsette dagens praksis der vi bygger uten tanke på beredskap – slik som for eksempel nye Drammen sykehus som bygges uten tilfluktsrom, utdyper Reiersen.

Foto: Betong Norge

– Betong Norge mener vi er nødt til å endre forskriften som gir mulighet for dispensasjon. Det er en misforståelse at tilfluktsrommene skal stå tomme, de kan være fleksible slik at man får brukt de i hverdagen. Eksempelvis som bufferlager for medisinsk utstyr, treningsrom og mye annet. Fleksible tilfluktsrom er nyttige arealer for byggets eier i hverdagen, men må altså kunne klargjøres for primærfunksjonen på kort tid, legger han til.

Han sier de er kjent med at det er store mangler i kontrollene av tilfluktsrom i Norge.

– Oslo og Akershus sivilforvarsdistrikt har cirka 25 prosent av alle tilfluktsrom i landet, hvor de er pålagt å utføre under ti kontroller i året, med rundt 5.000 tilfluktsrom i distriktet er vi i Betong Norge ikke trygge på at alle er i orden og klare til bruk. Kontroller er viktig blant annet for å sjekke at funksjonen på krigsventilasjon og annen teknisk utrustning, konsekvensene av for dårlige standard på tilfluktsrommene kan være fatale den dagen samfunnet plutselig har bruk for beskyttelsen som tilfluktsrommene skal gi, men aller verst er det jo at det i hovedsak ikke er bygget tilfluktsrom etter 1994, sier Reiersen.

Tirsdag invitere Betong Norge og Norsk Stålforbund til debatt der man diskuterer hvordan vi skal ruste oss for fremtiden.

Foto: Betong Norge
Powered by Labrador CMS