Når det bygges færre slike har ikke oljebransjen behov for like mange ingeniører som før. Her fra den offisielle åpningen av Eldfisk II-prosjektet i Nordsjøen i mars.
Foto: Kristian Skårdalsmo / NTB scanpix
Én av tre ingeniører frykter å miste jobben
Ingeniører på Vestlandet er mest påvirket av nedgangstidene i oljebransjen. I Rogaland frykter 32 prosent at de kan miste jobben.
Denne artikkelen er over fem år gammel
Det kommer fram i en undersøkelse Norsk ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) har gjort blant sine medlemmer. Særlig Vestlandet skiller seg negativt ut, der stadig flere ingeniører tror at jobbene deres kan gå med i dragsuget, skriver Stavanger Aftenblad.
I april svarte 21 prosent av Nitos medlemmer at de frykter å miste jobben, mot 18,9 prosent i januar.
På Vestlandet er denne andelen økt fra 25,7 til 29 prosent. I Rogaland svarer nå 32,3 prosent at de frykter at jobben går tapt, en økning på to prosentpoeng i år.
– Når du ser kolleger rundt deg bli sagt opp og bedriften din mister oppdrag, er det forståelig at noen blir urolige, sier president Trond Markussen i NITO til Stavanger Aftenblad.
NITO-presidenten er bekymret for at nedbemanningen går for raskt. NITO mener nemlig at nedturen i oljebransjen er midlertidig, og at ingeniørkompetansen derfor må tas vare på.
– 15.000 jobber i petroleumsindustrien har forsvunnet på kort tid, flere selskaper har varslet ytterligere oppsigelser. Kombinert med at søkningen til oljerelaterte studier har gått ned, mener vi det er grunn til å være bekymret. Samtidig er det ingen tvil om at landet fortsatt har behov for ingeniører, selv om det innenfor petroleumsindustrien nå er en del utfordringer, sier Markussen.