Det er tid for et av årets store høydepunkter for mange, nemlig Halloween, men Eaton minner om at man må passe på elsikkerheten.

Knask eller støt? Slik kan Halloween-feiringen bli litt mindre skummel

Når diverse elektriske dingser pynter opp i anledning Halloween torsdag 31. oktober, kan det være lurt å tenke på at lysbuer er en av de vanligste årsakene til brann i elektrisk utstyr.

Publisert

Det er strømstyringsselskapet Eaton som skriver om dette i en pressemelding.

«En lysbue er et fenomen der elektrisk strøm passerer gjennom luften fra en elektrisk leder til en annen. Når spenningen er høy nok, kan den «hoppe» over gapet mellom lederne og danne en lysbue. Lysbuen produserer vanligvis et intenst lys og kan avgi sterk varme», fremgår det av meldingen.

Ifølge Brannvernforeningen oppstår rundt halvparten av alle branner som følge av feil ved elektriske anlegg eller ved bruk av elektrisk utstyr, og lysbuer står for flere enn én av tre av slike branner.

– Lysbuer kan oppstå i elektriske systemer ved feil eller når utstyr brukes på feil måte, som når man kobler fra eller til utstyr under belastning. Andre eksempler er dårlige tilkoblinger og støpsler, skadede skjøteledninger eller fast installerte kabler, samt ødelagt isolasjon på grunn av bruk og aldring, forklarer Heløy.

Gammelt og slitt?

Det er ikke den lysende hodeskallen du har tenkt å plassere ved siden av ringeklokken som i utgangspunktet er risikomomentet, skriver Eaton, men snarere den gamle stikkontakten eller den slitte skjøteledningen. Den er det god grunn til å sjekke grundig.

Øyvind Heløy i Eaton advarer om fare for feil ved elektrisk utstyr i anledning Halloween.

Heløy fraråder at man bare slår seg til ro med at den tradisjonelle sikringen dekker alle feilsituasjoner som kan oppstå. En vanlig sikring oppdager nemlig ikke at en lysbue skaper varmgang i ledning eller stikkontakt.

– Derfor er det viktig å unngå å skape «overlagte» situasjoner der lysbuer kan oppstå. Det gjelder selv om installasjonen inkluderer vern som oppdager lysbuer, og kutter strømmen før det er for sent, sier han i meldingen.

Her er fem tips som kan gjøre Halloween-feiringen litt tryggere:

  • Ikke bruk skjøteledninger for tilkobling av utstyr som trekker mye strøm, for eksempel varmeovn.
  • Sjekk husholdningens historiske skjøteledninger før du kobler det hylende spøkelset ditt til stikkontakten. Er ledningene gamle og slitte, har vært i klem eller har en synlig skade, bytt dem ut.
  • Sett støpselet skikkelig inn når du kobler til røykmaskinen og den flaksende flaggermusen. En halvveis kontakt gir grobunn for lysbuer.
  • Ikke koble til flere strømsugende enheter enn kursen tåler. Går sikringen er det et kraftig signal om at du har strukket strikken for langt.
  • Sjekk om sikringsskapet har vern som håndterer både jordfeil, overstrømbelastning og lysbuer. Da er du mer beskyttet mot skjulte feil på kabler og elektrisk utstyr – og du slipper at Halloween blir i overkant skummel.

 

Powered by Labrador CMS