Signy Irene Vabo overrekker kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) delrapport fra ekspertutvalget for kommunereform.

Eksperter foreslår kraftig kommunekutt

Regjeringen vil ikke sette noen minstegrense for hvor mange innbyggere det må være i framtidens kommuner. Opposisjonen er kritisk til «lek med tall».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Det må være minst 15.000-20.000 innbyggere i hver kommune for at de skal kunne yte kvalitetsmessig gode tjenester, fastslår utvalgsleder og professor Signy Irene Vabo. Hun overleverte ekspertenes første rapport om kommunereform til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mandag. Den foreslår kriterier for framtidens «robuste kommuner».

Ekspertenes forslag innebærer et kraftig kutt i antall kommuner, fra 428 i dag og ned mot 100.

Men slike tall vil Sanner verken kalle gjennomsnittlig eller veiledende.

– Det er ekspertutvalgets faglige vurdering, og så må vi foreta en politisk vurdering av hvordan vi skal få til en god kommunereform som tar hensyn til den mangfoldige geografien i Norge, sier Sanner til NTB.

– Mange følelser

Gevinstene man får, at større kommuner kan gi bedre tjenester, må veies opp mot ulempene ved store avstander, mener han.

Han holder fast ved at kommunekartet skal tegnes lokalt, selv om han også vedgår at prosessen kan bli følelsesladd.

– Jeg har stor respekt for de mange følelsene vi alle har knyttet til de kommunene vi bor i og lokalsamfunnene vi bor i. Samtidig opplever jeg at de fleste kommuner ser at de står overfor en del utfordringer som ikke går over, sier han.

Han vil foreløpig ikke si noe om hva slags gulrøtter eller pisk han vil bruke for å få kommunene med på reformen.

– Det vil vi legge fram i kommuneproposisjonen i mai, sier han.

Frivillig

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen sier at Ap ønsker endringer i kommunestrukturen, men endringene bør baseres på frivillighet.

– Nå forventer jeg at regjeringen legger kortene på bordet og sier hva de egentlig mener. Dette har vært løftet fram som regjeringens store prosjekt, så nå forventer jeg at de snart konkretiserer hva de egentlig ser for seg, særlig av hensyn til kommunene som er usikre på hva som venter dem, sier Pedersen.

Både hun og Senterpartiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum er kritiske til forslaget om et minimum antall innbyggere. Vedum kaller det «en lek med tall».

– Ekspertutvalgets forslag blir en reform for å flytte folk og ikke en demokratireform. Ekspertutvalget vil sanere lokalpolitikere, men snakker likevel om å styrke lokaldemokratiet, sier Vedum, som advarer mot bruk av tvang når reformen skal gjennomføres.

Lokaldemokrati

Regjeringens støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre er enig i at det er behov for større kommuner. Men KrFs Geir Toskedal mener ekspertenes konklusjoner er dramatisk, og understreker at det må legges vekt på geografi og nærhet til tjenestene.

Venstre ønsker seg mer makt til lokaldemokratiet, samtidig som partiet vil erstatte fylkeskommunen med større regioner og mener dette må sees i sammenheng.

Kommunenes organisasjon KS vil at kommunene selv må lede prosessen, etter føringer fra Stortinget. Leder Gunn Marit Helgesen understreker også at reformen må føre til mindre statlig tilsyn og kontroll og mer ressurser til kommunene.

Allerede til høsten vil fylkesmennene og KS bli bedt om å legge til rette for lokale prosesser. Sanner understreker at det er viktig å ha et visst tempo, men vil ikke sette noen tidsramme for reformen.

Powered by Labrador CMS