Ekspert skeptisk til norske OL-krav
Forestillingen om at IOK går med på hva det skulle være for å sikre et OL i Oslo er naiv, mener idrettsblogger Andreas Selliaas.
– Den internasjonale olympiske komité er mer enn president Thomas Bach og administrasjonen i Lausanne. Lovnader i forkant av avstemningen kan bli fint lite verdt når de 107 medlemmene skal avgi stemme i Kuala Lumpur til neste år, sier Selliaas til NTB.
KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen sier til Klassekampen mandag at partiet kan komme til å godta en statsgaranti til et OL i Oslo dersom den inneholder visse klausuler, for eksempel når det gjelder skatt.
– Naivt
Men ifølge Selliaas er det ikke slike garantier fra IOKs ledelse nødvendigvis verdt så mye.
– Hva Bach og andre i IOKs ledelse måtte mene om et OL i Oslo i 2022 kan ofres når maktpolitikken i organisasjonen og ikke minst de økonomiske aspektene skal tas hensyn til, framholder han.
Ifølge mannen bak idrettsbloggen Sportens uutholdelige letthet er penger og sponsormakt en hovedsak.
– Et OL med strengere skatteregler og en rekke andre krav og forutsetninger vil gå utover inntjeningen og derfor framstå som mye mindre attraktivt, sier Selliaas.
Han advarer mot forestillingen om at OL i 2022 vil bli lagt til Oslo hvis Norge søker, på bekostning av Kina og Kasakhstan.
– Det er veldig naivt. For mange i IOK og ikke minst for sponsorene er det om å gjøre å utvikle nye markeder og drive merkevarebygging her. I et slikt perspektiv er Kina langt mer attraktivt enn Norge, sier Selliaas.
– IOK trenger Norge
Den tyske korrupsjonsjegeren Sylvia Schenk konkluderer annerledes enn Selliaas. Overfor Dagens Næringsliv slår hun fast at IOK er mer eller mindre avhengig av at Oslo får OL i 2022.
– Hvis land som Norge og Tyskland ikke søker om å arrangere olympiske leker, blir IOK nødt til å fortsette med å gi lekene til land som Aserbajdsjan, Kasakhstan og Qatar. Det vil gjøre ting verre enn nødvendig, og verre enn det er nå, sier hun til avisen.
Ifølge Schenk vil det sende en «viktig beskjed om åpenhet, demokrati og økonomisk tilregnelighet» om Norge søker OL. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik argumenterer på samme måte overfor Aftenposten.
Bondevik mener et OL i Oslo vil være en unik mulighet til å profilere kampen for menneskerettigheter .
– Vi må tilby oss å lage et norsk OL, som betyr et nøkternt og folkelig OL. Det innebærer ikke minst en kostnadsmessig nøkternhet, sier Bondevik til avisen.
Ifølge Andreas Selliaas kan den positive tilnærmingen fra IOKs president Thomas Bach til norske særkrav tolkes på ulike måter.
– At Thomas Bach og andre i IOKs ledelse åpner for dette handler først og fremst om at organisasjonen ønsker tre søkersteder fra ulike deler av verden. Det er det som er det avgjørende akkurat nå, ikke at Oslo til slutt blir valgt, sier han.