Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

Færre landbruks­eiendommer blir tvangssolgt

Antall tvangssalg i landbruket i fjor er det laveste på 15 år. Det viser tall Nationen har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Publisert

I fjor var det 42 tilfeller der landbrukseiendommer ble solgt med tvang. Det er 26 færre tilfeller enn året før, en nedgang på hele 38 prosent, skriver avisen.

Nedgangen skjer til tross for det høyeste rentenivået siden 2008 og overrasker eksperter. Man må 15 år tilbake i tid, til 2008, for å finne færre landbrukseiendommer som ble solgt på tvangsauksjon.

Tallene fra SSB viser at det også er nedgang i antall tvangssalg av boliger. I fjor var nedgangen på 17,5 prosent for boliger og 22 prosent for alle eiendommer. Nedgangen for landbruk inngår i tallene for alle eiendommer.

Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten synes nedgangen i tvangssalg er gledelig. Han tror primært at nedgangen skyldes at lønnsomheten i jordbruket som sektor har økt blant annet på grunn økte overføringer fra staten.

– Det virker også på meg som det er økt bevissthet om økonomiske lønnsomhetsbetraktninger i næringen, sier Grytten.

Seniorrådgiver Trond Amund Steinset i SSB er overrasket over tallene.

– En så stor nedgang er overraskende. Lite skulle tyde på en slik nedgang, sier han og peker på høye lånerenter og stor pris- og kostnadsvekst.

Powered by Labrador CMS