Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom. Foto: Sturlason

Innlegg: Den nye energimerke­ordningen - ren grønnvasking?

Regjeringens forslag til ny energimerkeordning er et faglig og politisk mageplask. Med en vektingsfaktor for fjernvarme lavere enn 0,6 – lavere enn det som ble angitt som lavest mulig i høringsutkastet – undergraves hele formålet med ordningen. Dette skjer i strid med anbefalingene fra både fagmyndigheter og bransjeorganisasjoner.

Innlegg av:

Tone Tellevik Dahl, administrerende direktør i Norsk Eiendom.

Vi er sjokkert over at regjeringen velger å premiere enkelte oppvarmingsformer, i stedet for å gi faktabasert og pålitelig informasjon om byggets energistandard. Dette er ikke en energimerkeordning, det er grønnvasking. Energimerkeordningen mister med dette all troverdighet. Særlig kritisk er at en stor andel fjernvarmebygg nå hopper opp i kategori – til A eller B, uten å ha gjort energieffektiviseringstiltak – og uten at disse får incentiv til å gjøre noen fremtidige tiltak.

Faglige råd overkjøres

Både NVE og mange bransjeorganisasjoner, som Norsk Eiendom, har advart mot å senke vektingsfaktoren for fjernvarme under 0,8. NVE selv anbefalte 0,8, og frarådet å likestille fjernvarme med lokale varmepumper. Departementets valg om å gå enda lenger i å favorisere fjernvarme mangler konsekvensutredning og bryter med utredningsinstruksen.

Dette er et alvorlig avvik fra det som ble foreslått i høringen. Når en vesentlig endring som dette ikke sendes ut på ny høring, svekkes tilliten til hele prosessen. Avviket innebærer også at vi nå ikke vet om bankene vil godkjenne energimerkeordningen ved fastsettelse av grønne lån, de har heller ikke fått uttale seg om vektingsfaktoren for fjernvarme på 0,45.

Misvisende informasjon til forbruker

Den nye ordningen vil gi boliger med fjernvarme høy energikarakter – uansett byggets reelle energibruk eller standard. To identiske boliger med likt forbruk, størrelse og isolasjon kan få ulik energikarakter kun basert på oppvarmingsform.

Det betyr i praksis at man skjuler energiforbruket bak et grønt stempel. Forbrukerne risikerer å bli lurt knyttet til de faktiske energikostnadene til et bygg. Energimerket skal være en ærlig og nøytral vurdering, ikke et verktøy for å fremme én energiform.

Undergraver energieffektivisering

Ved å gi høye karakterer til bygg med fjernvarme uten at det stilles krav til bygningskropp eller tiltak, fjernes insentivene til reell energieffektivisering – stikk i strid med hva energimerkeordningen skal bidra til.

Statsråd Aasland begrunner forslaget med at de vil premiere oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet, men det de gjør er å undergrave løsninger som avlaster kraftsystemet mest, nemlig svært energieffektive bygg.

Vi støtter fjernvarme som ressurs, men dette er ikke måten å gjøre det på. Energimerkeordningen må handle om hvor energieffektivt bygget faktisk er – ikke hvilken energikilde det bruker.

Norsk Eiendom ber regjeringen trekke tilbake forslaget og sende en revidert forskrift ut på ny høring – med faglige råd som faktisk blir tatt på alvor.

Dette er et leserinnlegg og meninger i innlegget står for forfatterens regning.

Powered by Labrador CMS