Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innleder på en konferanse om EØS og det indre markedet. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) innleder på en konferanse om EØS og det indre markedet.

EUs fornybardirektiv og karbontoll blir vedtatt før neste stortingsvalg, spår NHO-sjef

Regjeringen vil si ja til det omstridte fornybardirektivet og EUs nye karbontoll (CBAM) innen valget neste høst, tror NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, svarer Almlid kontant på NTBs spørsmål om han tror Norge vil si ja til både fornybardirektivet og CBAM-forordningen i inneværende stortingsperiode.

– Hva bygger du det på?

– Jeg kan ikke tro noe annet enn at det blir det. Men nå må vi få fortgang i dette, vi har jo ventet en stund, sier han.

Frustrasjonen øker

Også i EU øker frustrasjonen over det store etterslepet av EU-lovverk som Norge ikke har tatt inn. I alt dreier det seg om rundt 500 rettsakter.

Tidligere i år gikk EU til det uvanlige skrittet å gi Norge en frist på fem måneder til å implementere fornybardirektivet, som EU innførte i 2018. Den fristen har regjeringen som kjent ikke holdt.

En av grunnene er at regjeringen er delt i to i saken. Mens Ap er for, har Senterparti-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum satt seg på bakbeina.

På en konferanse i Oslo mandag om veien videre for EU og EØS pekte Almlid på at de to regelverkene er viktige for norske bedrifter og arbeidsplasser.

– De regulerer markeder som er viktige for våre bedrifter. Hvis vi sier nei til fornybardirektivet, risikerer vi å miste adgangen til EUs energimarked. Det er det samme med CBAM. Om vi ikke blir en del av det samme rapporteringsregimet som våre europeiske kolleger eller konkurrenter, har vi et problem, sier han til NTB.

Karbontoll på vent

Også EUs karbontoll – eller mer presist, karbongrensejusteringsmekanisme – ligger på vent i regjeringen.

Karbontollen legger en ekstra toll på varer som aluminium, sement og gjødsel som er produsert i land der man betaler mindre for utslipp enn i EU. Slik skal tollen hindre at europeiske bedrifter blir utkonkurrert. Uten det samme regelverket kan det bli langt vanskeligere å få eksportert norske varer til kontinentet.

CBAM håndteres av Finansdepartementet. På spørsmål fra NTB hvor langt man har kommet i saken, svarer departementet:

– Norge er fortsatt i dialog med EU og EØS/Efta-landene om eventuell innføring av CBAM i EØS-avtalen. Dette er pågående dialog, og vi har ingen fastlagt tidsramme.

Støre: – Skal følge opp

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil på sin side verken si om eller når de to EU-reglene blir vedtatt.

– Vi håndterer dette på en grundig måte. Vi skal komme med en god løsning i riktig tid, sier han til NTB.

Støre understreker samtidig at det er svært viktig å hegne om EØS-avtalen. Den gir Norge adgang til EUs indre marked mot at Norge tar inn EUs lovverk som gjelder markedet.

– Jeg ønsker jo at Norge skal være der vi har vært i hele dette EØS-samarbeidet. Et land hvor bedriftene vet at det gjelder et ens regelverk. Det er fordel for et lite land. Og da skal vi følge opp med å gjennomføre de reglene som skal inn i norsk lovgivning, sier Støre.

– Mer proaktive

På konferansen i Oslo var også Italias tidligere statsminister Enrico Letta invitert. Letta står bak en mye omtalt rapport om EUs økonomiske framtid.

Letta mener at EU – og Norge – må bli bedre integrert.

– Vi har ingen tid å miste, slår han fast og peker på at mer samarbeid er viktig for å styrke sikkerheten.

– Dersom vi ikke har et felles marked for finansielle tjenester, for kommunikasjon og for energiuavhengighet, har vi ingen sikkerhet.

Letta mener også at Norge kan spille en viktig rolle i den videre utviklingen av det indre markedet.

– Men dere må bli mer proaktive, sier han.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) delsetter EØS-avtalen under lupen sammen med Italias tidligere statsminister Enrico Letta, leder av EØS-utvalget Line Eldring, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) delsetter EØS-avtalen under lupen sammen med Italias tidligere statsminister Enrico Letta, leder av EØS-utvalget Line Eldring, LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid.
Powered by Labrador CMS