Det var ekstra om plassen utenfor sykehuset i Tønsberg i forbindelse med snøfall i januar. Regionleder Gro Rohde i Norges Handikapforbund reagerer på at det ble lagt snø på HC-plasser. Foto: privat
Det var ekstra om plassen utenfor sykehuset i Tønsberg i forbindelse med snøfall i januar. Regionleder Gro Rohde i Norges Handikapforbund reagerer på at det ble lagt snø på HC-plasser.

Flere har dårlige erfaringer med fremkommelighet: – Vi blir ikke hørt

Regionleder i Norges Handikapforbund forteller at det er vanskelige parkeringsforhold ved sykehuset i Tønsberg til vanlig, men at det toppet seg tidlig i januar da store mengder snø ble lagt igjen på HC-plassene utenfor hovedinngangen.

Publisert Sist oppdatert

Byggeindustrien har tidligere skrevet om at mangelfullt vintervedlikehold fører til store problemer for bevegelseshemmede og synshemmede. Magnhild Sørbotten fra Norges Handikapforbund og Sverre Fuglerud fra Norges Blindeforbund fortalte at mange ikke kommer seg ut om vinteren, i hvert fall ikke på egenhånd, og kom med eksempler fra vintervedlikeholdet i Oslo.

Nå forteller Gro Rohde, regionleder for Norges Handikapforbund Oslofjord Vest (Vestfold, Telemark og Buskerud), om hvordan det er å ta seg fram med bil som bevegelseshemmet, når man er avhengig av å få parkert på HC-parkeringsplass så nær inngangen som mulig.

Sykehuset Vestfold i Tønsberg står som et eksempel. Her er det avsatt fire HC-parkeringsplasser ved hovedinngangen, hvor det ifølge Rohde er generelt stor rift om plassen. Taxier kjører opp dit, i tillegg til en del privatbiler som skal slippe av folk. Det skal også være en utfordring at folk stiller seg på HC-plassene når de «skal bare» - og blir stående.

– Noen flytter seg når vi blinker med lysene og viser beviset, mens andre ikke flytter seg før de ser parkeringsvakta, sier Rohde, som understreker at parkeringsvaktene er hyggelige og gjør en god jobb, og at hun heller ikke ønsker å kritisere sykehuset for at situasjonen er som den er. Hun opplever at de er klar over situasjonen.

Gro Rohde, regionleder for Norges Handikapforbund Oslofjord Vest (Vestfold, Telemark og Buskerud) og lokallagsleder i Larvik. Foto: privat
Gro Rohde, regionleder for Norges Handikapforbund Oslofjord Vest (Vestfold, Telemark og Buskerud) og lokallagsleder i Larvik.

Kommer ikke inn i p-huset

Er HC-plassene ved hovedinngangen opptatt, finnes det alternativer: En åpen parkeringsplass på nedsiden av sykehuset og et parkeringshus, som mange med stor HC-bil opplever som trangt og vanskelig tilgjengelig.

– Vi med store HC-biler kommer ikke inn der, for bilene er for høye, sier Rohde.

Med andre ord: Det er viktig at plassene ved hovedinngangen er tilgjengelige. Det var de ikke 2. januar, da det var lagt igjen større mengder snø på HC-plassene, slik at bare en til to plasser var tilgjengelige. Rohde sørget for å dokumentere forholdet med bilder.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det lå en kjempehaug der. Jeg skjønner at er behov for å deponere, men der!

Parkeringsplassen utenfor hovedinngangen. Foto: Gro Rohde
Parkeringsplassen utenfor hovedinngangen.

Er dette et tilbakevendende problem?

– Det er ganske lenge siden vi hadde så mye snø, så det kan ha vært en ekstremsituasjon.

Sykehuset: Klar over utfordringer

Bjørn Langjordet, avdelingssjef ved byggteknisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold, sier til Byggeindustrien at sykehuset er klar over at det kan være utfordrende for bevegelseshemmede å få parkert ved sykehuset.

Gjøres det noe, eller er det planer om å gjøre noe, for å bedre situasjonen?

– Vi jobber kontinuerlig for å forbedre parkeringssituasjonen for våre besøkende som er avhengig av å bruke bil. I 2022 ble det opprettet HC-plasser ved brystsenteret. I 2023 ble noen HC-plasser flyttet slik at det blir lettere å parkere for kjøretøy med heis. Ved planlegging av HC-plasser tas det hensyn til større biler med heis, sier Langjordet, som ikke er enig i at bildet Gro Rohde har tatt, viser at det ble deponert snø på HC-plasser ved sykehuset i vinter.

– Det blir ikke deponert snø på HC-plasser ved SiV. Bildet er tatt ved et stort snøfall under opprydding av snø, sier han.

Flatt underlag

I likhet med Magnhild Sørbotten etterlyser også Rohde, som er lokalleder i Norges Handikapforbund i Larvik i tillegg til å være regionleder, bedre brøyting på vinterstid for at bevegelseshemmede skal greie å ta seg fram. Hun påpeker blant annet at det er viktig for alle med heis på bilen at underlaget er helt flatt, for ellers kommer man seg ikke ut.

– Jeg skjønner på en måte at det kan være vanskelig for dem som brøyter, men det virker ikke som om kunnskapen om temaet er så stor, sier hun, og legger til at dette handler om bevisstgjøring og kunnskap, ikke vond vilje.

Vanskelig å få gjennomslag

Rohde sier også at forbundet får mange henvendelser som går på dårlig merking av HC-plasser, for eksempel ved at de bare merkes i bakken og dermed blir usynlige når det ligger snø, eller at plassene tas i bruk til andre formål, for eksempel juletresalg – fordi det er så praktisk å ha trærne nær inngangen. Hun fortviler over at man ofte ikke blir hørt når man spør butikken eller kjøpesenteret om hvorfor det er slik, og om de kan ordne opp.

– Det er også viktig at HC-plassene har riktig mål. Dessverre ses det flere og flere steder på kjøpesentre og andre butikker at HC-plasser merkes med feil mål for å «passe inn» med de andre plassene. Da blir plassene seks meter breie og 4,5 meter lange, noe som gir utfordringer med parkeringen, sier hun.

Rohde mener at det bør presiseres i anbudsutlysningene at HC-plasser skal prioriteres og at de må brøytes nøye, samt at det ikke skal ligge snøhauger i fotgjengerfelt.

– Dette handler like mye om mennesker med barnevogn. De kommer heller ikke fram, sier hun, og legger til at hun opplever at det er mer toleranse for at denne gruppa klager enn at bevegelseshemmede gjør det.

– Vi klager «alltid», og folk blir lei av det. Disse tingene angår Norges største minoritetsgruppe, men vi blir ikke hørt. Organisasjonene gjør en fantastisk jobb, men det er veldig vanskelig å få gjennomslag, mener Gro Rohde.

Søppelcontainere på HC-parkering utenfor Sykehuset i Vestfold. - Det skal ikke lagres ting på HC-plasser, og det blir fjernet når dette blir oppdaget, sier Bjørn Langjordet, avdelingssjef ved byggteknisk avdeling. Foto: Gro Rohde
Søppelcontainere på HC-parkering utenfor Sykehuset i Vestfold. - Det skal ikke lagres ting på HC-plasser, og det blir fjernet når dette blir oppdaget, sier Bjørn Langjordet, avdelingssjef ved byggteknisk avdeling.
Powered by Labrador CMS