Asle Solvang i Allbygg og Elin Ljones i Tryg tester ut den nye teknologien.

DNA-merking skal stoppe anleggstyver - entreprenør tester ny teknologi

Livet for anleggstyver skal gjøres surere med bittesmå prikker og flytende DNA som kjeltringene ikke kan se. Entreprenøren Allbygg tester nå teknologien.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel

Det er en tidlig mars-morgen på byggeplassen til Storberget leilighetskompleks i Bergen. Politiførstebetjent Bjørn Pollestad og driftsleder hos Allbygg, Asle Solvang studerer det nye mikromerke-settet de har fått utdelt fra Tryg Forsikring.

Nye bannere og skilter på anleggstomten viser tydelig at her bør tyvene holde seg unna.

– Så enkelt. Jeg bare smører væsken på utstyret. Det blir en usynlig hinne som inneholder en sporingskode som kun er synlig under mikroskop og UV-lys, sier Solvang mens han tar i bruk mikromerkingen på en bindetangpistol til 20 000 kroner.

Usynlig mikromerking, også kalt syntetisk DNA, har vist seg å være svært effektivt for å forebygge innbrudd i andre land. Nå skal det gjøre norske bygg- og anleggsplasser sikrere.
Stjeler som ravner

Asle Solvang iAllbygg Florø AS står for oppføringen av de hundre leilighetene på Storberget. Han er glad for alle tiltak som kan forebygge tyverier fra hans arbeidsplass.

Gjennom mange år har han opplevd at tyver har forsynt seg av maskiner og utstyr på byggeplasser rundt omkring.

Innbrudd blir en årlig «tradisjon»

De fleste entreprenører er flinke til å låse inn utstyret sitt ved arbeidsdagens slutt, men tyvene kommer seg alltid inn om de ønsker det, forteller Solvang.

- Vi opplever ett innbrudd i året, og det er like fordømt kjedelig hver gang. Ofte må vi ut og skaffe nytt utstyr med en gang, slik at ikke fremdriften på prosjektene havarerer. Det tar mye tid, og koster mye penger. Vi har følelsen av at de som begår tyveriene stjeler på bestilling. Det er noe utstyr de tar, mens andre ting får ligge i fred- Det betyr at det er noen som har bestilt spesielle gjenstander. Med merking vil det bli mer risikabelt å kjøpe og bruke tyvegods, så vi tror dette vil være en god forebygging. Vi gleder oss til å ta merkingen i bruk, sier Solvang.

Elin Ljones som er forebyggingssjef i Tryg Norge er spent på resultatene med DNA-merking av anleggsbransjens verktøy. Hun har sett gode resultater i privatmarkedet.

- Dette er foreløpig et prøveprosjekt, men politiet og bransjen er svært positive til DNA-merkingen. Siden vi lanserer DNA-merking til bedriftsmarkedet nå, har vi ingen tallgrunnlag innen næringslivet å vise til, men i et borettslag i Stockholm hvor de satte i gang med DNA-merking i privatboliger, hadde de hele 80 prosent nedgang i vinningskriminaliteten, sier Elin Ljones.
-Tryg tjener ikke en krone på merkesettene, det er viktig for oss å understreke. Det er forebyggingen som er viktig. Store tyverier fra anleggsbransjen rammer mange ærlige folk. Alt fra entreprenører, politiet, forsikringsselskaper og samfunnet generelt taper tid og penger på disse tyveriene, legger hun til.

Samarbeid med politiet

Forsikringsselskapet er glade for at politiet er med på laget.

– Vi har stort tro på at dette vil ha en forebyggende effekt, sier politiførstebetjent Bjørn Pollestad ved Nesttun politistasjon i Bergen.

Avskrekkende

Hans Martin Moxnes, regiondirektør for Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Vestenfjeldske, mener DNA-merkingen vil bety at det blir vanskeligere for de som jobber i det svarte markedet å bruke utstyr som er robbet fra anleggsbransjen.

- Alt som stjeles fra norske byggeplasser må jo ha mottakere, og alt av utstyr forsvinner ikke ut av landet. Vi er rimelig sikre på at de som opererer på det svarte arbeidsmarkedet er kjøpere av mye verktøy som stjeles på anleggsplassene til våre medlemmer. Når utstyret etter hvert nå blir merket, tror jeg markedet vil skrumpe inn. Risikoen for å bli tatt med verktøy som er stjålet vil bli mye større, og det vil nok skremme mange bort fra anleggsplassene, sier Moxnes.

Mørketall

Politiførstebetjent Bjørn Pollestad forteller at det trolig er store mørketall rundt tyveri fra bygg- og anlegg. Minimum egenandel er 20.000 kroner. Det vil si at dersom det stjeles utstyr for 15.000 kroner, dekkes ikke dette av forsikringen.

- Mange anmelder ikke slike saker når de ikke kan få igjen penger på forsikringen. Et forsikringsoppgjør forutsetter at tyveriet er anmeldt. Men så lenge egenandelen er høyere enn gjenkjøpet, vil mange ikke bruke ekstra tid på å levere en anmeldelse på forholdet. Derfor er det store mørketall når det kommer til tyverier fra bygg- og anleggsbransjen. Om gjenstandene nå blir merket, vil vi enklere kunne finne tilbake til eieren, og forholdene kan anmeldes i etterkant, sier Pollestad.

Powered by Labrador CMS